Trivić: Povećanje praga za ulazak u PDV sistem donijelo bi olakšice preduzetnicima

Srna
Trivić: Povećanje praga za ulazak u PDV sistem donijelo bi olakšice preduzetnicima

BANjALUKA- Predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić smatra da su trebale biti usvojene izmjene Zakona o PDV-u kojim je bilo predviđeno podizanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 KM na 100.000 KM jer bi to donijelo olakšice preduzetnicima.

"Danas 50.000 KM nije isto što je bilo prije 10 ili 15 godina. Upitno je čak da li je i prag od 100.000 realan i da li bi i on trebalo da bude povećan kako bi se olakšala poslovna ativnost malih preduzetnika", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je danas podnijela zahtjev Upravi za indirektno oporezivanje BiH za PDV kontrolu firme "Senet" za koju smatra da je izbjegla plaćanje PDV-a.

Odgovarajući na pitanja, Trivićeva je rekla da neće potpisati peticiju za opoziv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zato što je prikuplja SNSD, dodajući da je razočarana radom Stanivukovića jer je "pogazio sve principe i obećanja na kojima je dobio povjerenje Banjalučana".

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da je Uprava dala pozitivno mišljenje na povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a.

"Smatramo da prag za ulazak u sistem PDV-a od 50.000 KM je zaista mali", rekao je Kovačević novinarima.

Govoreći o firmi "Senet", Kovačević je rekao da je ona registrovana u registru Uprave, ali kao carinski obveznik, a ne kao PDV obveznik.

"Samim tim ona nije mogla podnositi PDV prijave niti je bila predmet PDV inspekcije. Svakako da je prijava dobrodošla, mi ćemo izvršiti provjere. Izvršiće se kontrole i tada ćemo znati stvarno činjenično stanje“, rekao je Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana