Trivić: Podrška realizaciji projekta "Mineralne sirovine u školama"

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je resorno ministarstvo podržalo realizaciju projekta "Mineralne sirovine u školama", kojim se promovišu naučni i aplikativni aspekt hemije i tehnologije prirodnih sirovina, naročito ruda u osnovnim i srednjim školama.

Otvarajući u Banjaluci međunarodni edukativni kamp koji se organizuje u okviru projekta "Mineralne sirovine u školama", Trivićeva je istakla da je važno da kabineti hemije i praktične nastave budu opremljeni određenim instrumentima, kako bi se na praktičniji način sticala znanja o mineralima kojima raspolaže Republika Srpska.

Trivićeva je rekla novinarima da je resorno ministarstvo u junu ove godine organizovalo "Talent kamp" u kojem su učestvovali profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, koji su učenicima pobjednicima na republičkim takmičenjima u prirodnim naukama predstavili minerale i njihov značaj u savremenoj primjeni.

"Razvoj ekonomija u svijetu počiva na prirodnim i tehničkim naukama i ovo je način da naše učenike na drugačiji način osposobljavamo i učimo kako bi znanja mogli primijeniti praktično", zaključila je Trivićeva.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Suzana Gotovac Atlagić navela je da je riječ o promociji prirodnih i tehničkih nauka.

Atlagićeva je rekla da u radu međunarodnog kampa "Materijali bez granica" učestvuju profesori iz Italije, Mađarske, Njemačke.

Kamp se organizuje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci u okviru projekta "Mineralne sirovine u školama".

Projekat "Minerali u školama" finansiran je iz programa "Horizont Evropa" i vrijedan je 1,8 miliona evra, a u njemu učestvuje 20 partnera. Traje od 2016. godine, sve vrijeme pod vođstvom Bolonjskog instituta ISOF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana