Trivić: U četiri lokalne zajednice smjer CNC operater i tehničar robotike

GS
Foto: Arhiva

BANjALUKA - U četiri lokalne zajednice imaćemo smjer CNC operater, a novo zanimanje je i tehničar robotike, rekla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a, povodom plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu.

Navela je da se do kraja marta očekuje usvajanje upisne politike, a nakon toga se kreće sa promocijom zanimanja.

- Djeca se ne mogu neplanski upisivati u škole, a da to nije u skladu sa potrebama privrede i tržišta rada - poručila je Trivićeva.

Osnovnu školu završava 9.400 učenika, a prijedlogom plana upisa predviđen je upis oko 9.700 učenika u srednje škole u narednoj školskoj godini, što je realan plan, sačinjen na bazi trogodišnjih pokazatelja realizacije plana upisa u srednje škole.

I u narednoj školskoj godini Vlada Srpske će stipendirati učenike koji upišu deficitarna zanimanja, sa utvrđene liste deficitarnih zanimanja za narednu školsku godinu, sa sto maraka i obezbijeđenim troškovima prevoza za učenike koji putuju do škole.

Trivićeva je istakla da je zatraženo od OEBS-a da bude povučen udžbenik istorije iz škola u Federaciji, u kojem se učenici uče da su Srbi agresori, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana