Tri znaka da naredna zima može biti hladnija nego što očekujete

Telegraf
Tri znaka da naredna zima može biti hladnija nego što očekujete

Najnoviji podaci o prognozi za zimu 2024/2025. pokazuju sve toplije trendove sa svakim novim analizama. Međutim, počinju da se primjećuju znaci u globalnom vremenskom sistemu da je moguća drugačija slika za sljedeću sezonu.

Otkrivena su tri znaka da bi se mogla razviti hladnija zima nego što se očekuje za kraj tekuće i početak sljedeće godine.

Kako piše "Severe Weather Europe", već možemo vidjeti kako se razvijaju neki od globalnih faktora velikih razmjera. Posmatrajući prošle podatke, znamo kako se ti faktori sezonski mijenjaju i kako su uticali na zimsko vrijeme u prošlosti.

Ako se fokusiramo na zimski obrazac pritiska u sjevernom Atlantiku, koji određuje vremenske prilike od centralnih/istočnih Sjedinjenih Američkih Država do Evrope, prvo ćemo vidjeti kako taj obrazac izgleda i kako utiče na zimsko vrijeme, a zatim ćemo pogledati tri faktora koja mogu promijeniti njegov razvoj za zimu 2024/2025.

Zimski obrasci vremena u sjevernom Atlantiku

Vremenski obrasci obično se mogu definisati po regionima. Najuticajniji vremenski obrazac tokom zime obično je Sjevernoatlantska oscilacija (NAO). Ona obuhvata i modifikuje vremenske obrasce od Sjedinjenih Država i Kanade do Evrope.

Često čujemo mnogo o ovim "oscilacijama" svake zime. Ali, šta su one zapravo i zašto su važne? Termin oscilacija obično ukazuje na to da se nešto kreće tamo-amo, gore-dole.

U vremenskim prilikama, ovo "kretanje" obično je gore ili dole po određenom vremenskom parametru. To može biti porast i pad atmosferskog pritiska, temperature, smjera vjetra, itd.

NAO opisuje porast i pad pritiska u sjevernom Atlantiku, preciznije između oblasti Grenlanda/Islanda i centralnog sjevernog Atlantika/Azorskih ostrva. U pozitivnoj NAO fazi, niskog pritiska ima na sjeveru iznad Grenlanda, a zona visokog pritiska proteže se od SAD do Evrope. Tokom zime, ovaj obrazac donosi toplije temperature i manje snega na istoku SAD i u većem dijelu Evrope.

Suprotni obrazac, negativna NAO faza, karakteriše blokiranje na visokim geografskim širinama, sa visokim pritiskom iznad Grenlanda i niskim pritiskom od SAD do Evrope. To omogućava lakše oslobađanje hladnijeg vazduha u centralne i istočne dijelove SAD i Evrope.

Dakle, ukoliko želite hladnije vrijeme i snijeg, poželjno je vidjeti negativnu NAO fazu u prognozama.

Najnovija prognoza objavljena prije nekoliko dana predviđa snažnu pozitivnu NAO za zimu 2024/2025, što ukazuje na topliju zimu od uobičajene. Međutim, to nije konačno, posebno u septembru, tri mjeseca prije početka zime.

Pratimo tri vremenska faktora koji pokazuju signale za negativnu NAO fazu uprkos glavnim prognozama.

Zima pod uticajem La Ninje

Prvi faktor je ENSO, koji se odnosi na "El Ninjo južnu oscilaciju". Trenutno primjećujemo početak hladne faze ENSO-a, poznate kao La Ninja. La Ninja značajno utiče na obrasce padavina i pritiska u tropima, mijenjajući dinamiku između okeana i atmosfere.

Prognoza predviđa slabu La Ninju koja će se razviti tokom jeseni i zime, što bi moglo dovesti do hladnijih zimskih uslova.

Topao Atlantik, hladna zima?

Drugi faktor je Atlantski meridionalni mod (AMM), koji se odnosi na tople i hladne faze u sjevernom Atlantiku. Topao Atlantski okean često se povezuje sa negativnom NAO fazom, što ide u prilog hladnijoj zimi.

Faza vjetrova u atmosferi

Treći faktor odnosi se na vjetrove visoko iznad ekvatora, poznat kao kvazi-bienalna oscilacija (QBO). Trenutno je u toku zapadna faza QBO, koja može uticati na jačanje polarne vrtložne struje i podsticati negativnu NAO.

Zaključak

Tri različita faktora ukazuju na potencijalno negativnu NAO fazu tokom zime 2024/2025, što povećava šanse za hladnije vrijeme u SAD i Evropi, uprkos trenutnim prognozama koje predviđaju topliju zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana