Tri demobilisana borca Vojske RS sa Pala kreću na hodočašće: U čast srpskih vojnika pješačiće do Krfa

Anita Janković Rečević
Foto: G.S.

PALE - Tri demobilisana borca Vojske Republike Srpske u čast sjećanja na stradale Srbe koji su u vihoru Prvog svjetskog rata prošli albansku golgotu, pješačiće do dalekog Krfa kako bi se kod spomen-kosturnice i mauzoleja na ostrvu Vido pomolili za duše palih boraca.

Na hodočasničko putovanje od 1.200 kilometara ispred crkve Sokolica na Ravnoj Romaniji krenuće Ostoja Medić (68), Novica Pejić (63) i Igor Vukašinović (54), koji je od posljedica ranjavanja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubio vid.

Pomenuta tri ratna druga, koja i u miru dijele i dobro i loše, nadaleko su poznati po pokloničkim putovanjima do pravoslavnih svetinja, a do grčkog ostrva pješačiće preko Rogatice, Višegrada, Užica, Čačka, Kraljeva, Leskovca, Vranja pa sve dalje preko Sjeverne Makedonije i Grčke.

- Ovo nam je 14. po redu hodočašće budući da smo desetak puta pješačili do Ostroga, jednom do groba patrijarha Pavla te dva puta do manastira Hilandar na Svetoj gori i to 2019. i 2023. godine - naveo je Vukašinović.

Iako će put zasigurno biti naporan, Vukašinović kaže da su spremni za sve vremenske prilike jer na put kreću s mnogo energije, entuzijazma i s vjerom u Boga.

- Nećemo odustati jer je velika privilegija to što smo u prilici da idemo na hodočašće. Nema većeg zadovoljstva kad dođete pješke do željenog cilja - naglasio je Vukašinović i dodao da će ih prijatelj Petar Dragaš pratiti sa kombijem vozeći im hranu i vodu.

Cilj im je, priča Vukašinović, da se prisjete dešavanja tokom Prvog svjetskog rata i da se oda počast stradalima, jer kako vrijeme prolazi u zaborav padaju junaci iz tog perioda koji su svoje živote dali za Srbiju i srpstvo.

- Jedan od povoda je i promocija Pravoslavne sportske organizacije „Sveta Srbija” koja je osnovana sa blagoslovom blaženopočivšeg patrijarha Irineja, a čiji je počasni predsjednik sadašnji patrijarh Porfirije. Riječ je o udruženju koje godinama na Krf vodi djecu iz svih srpskih zemalja, a ove godine njih osmoro iz Istočnog Sarajeva. Na Krfu planiraju napraviti i kamp kako bi mogli nastaviti tu tradiciju da naša djeca posjećuju ostrvo - kazao je Vukašinović.

Tokom hodočašća planiraju posjetiti Kajmakčalan, ali i svaki manastir i crkvu koja im se nađe na putu.

- Očekujemo da će nam do krajnje destinacije, uz cjelodnevno pješačenje, biti potrebno između 30 i 32 dana. Na Krfu planiramo ostati oko tri dana gdje ćemo se pomoliti za stradale srpske vojnike, položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Kući ćemo se vratiti preko Albanije - ispričao je Vukašinović i dodao da će tokom pješačenja nositi majice Boračke organizacije RS i organizacije „Sveta Srbija”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana