Treći “Organik fest Republike Srpske”: Zdrava hrana otvara vrata svih tržišta

Jana Kezić
Treći “Organik fest Republike Srpske”: Zdrava hrana otvara vrata svih tržišta

BANjALUKA - Čajevi i ljekovito bilje, razne vrste voća i povrća, vina, rakije i likera, brašna i meda samo su neki od proizvoda koji su se našli na štandovima više od 20 izlagača organske hrane iz BiH, Srbije i Hrvatske na trećem “Organik festu Republike Srpske”.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić kaže da je sve veća potražnja za zdravom hranom.

- Organska proizvodnja se vrši na 4.500 hektara, a broj grla stoke je porastao na 6.500. Ova manifestacija znači puno, ne samo sa aspekta efikasnosti i efektivnosti novčanih sredstava koje Vlada Srpske izdvaja, nego i da manji poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da plasiraju svoj proizvod - rekao je Minić i pozvao potrošače da uvijek budu patriote i da kupuju domaće.

Predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić je istakao da broj organskih proizvođača sa sertifikatom raste iz godine u godinu.

- U Srpskoj sad imamo 96 organskih proizvođača sa sertifikatom i to je ono što nas ohrabruje da idemo naprijed - rekao je Ćorić.

Direktor firme “Ljekobilje” iz Ljubinja Mihajlo Vujević kaže da ova kompanija prerađuje bilje iz prirode u proizvode koji su korisni za zdravlje i ljepotu.

- Potražnja za organskim proizvodima je zaista velika, a naše proizvode izvozimo u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, a odnedavno i u Rusiju - rekao je Vujević.

Damir Radić iz Poljoprivredne zadruge “Eko life” iz Stoca za “Glas Srpske” kaže da je veoma bitno da se ulaže u organsku proizvodnju, jer ona otvara vrata svih tržišta.

- Bavimo se otkupom i preradom mediteranskog voća i povrća, a prioritet su smokve. Svoje proizvode izvozimo u Austriju i Hrvatsku - kazao je Radić.

Da je organizovanje ovakvih festivala od velikog značaja saglasna je i Nada Karijan koja predstavlja vinariju “Fazan” iz Prnjavora.

- Ovo je odlična prilika za male vinare sa ovih prostora, da ljudi upoznaju našu proizvodnju i prepoznaju naš kvalitet - rekla je Karijanova za “Glas”.

Emina Salihović iz Poljoprivredne zadruge “Agrofud” iz Konjević Polja kaže da proizvode organski sertifikovano voće, povrće, začinsko i aromatično bilje kao i cvijeće, koje plasiraju u markete širom BiH.

- Manifestacije i sajmovi umrežuju organske proizvođače, a kupci mogu vidjeti šta je zaista organski proizvod sa sertifikatom - naglasila je Salihovićeva.

Organizatori trećeg “Organik festa” su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Privredna komora, a posjetioci još danas (subota) od devet do 21 čas imaju priliku da u tržnom centru “Delta” u Banjaluci pogledaju šta se sve nudi iz asortimana organskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana