Trebinje: Do kraja sljedeće godine završetak nove bolnice, obezbijeđeno svih 128 miliona KM

Srna
Trebinje: Do kraja sljedeće godine završetak nove bolnice, obezbijeđeno svih 128 miliona KM

TREBINjE - Izgradnja nove bolnice u Trebinju teče dobrim tempom i trebalo bi da bude završena po planu, do kraja sljedeće godine, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović, ističući da je obezbijeđeno svih 128,4 miliona KM za kompletan projekat.

Latinović je danas, prilikom obilaska gradilišta nove bolnice, rekao da paralelno sa građevinskim radovima teku i pripreme za isporuku nove medicinske opreme, te da predstoje unutrašnji radovi.

“U novoj bolnici biće instalirana savremena dijagnostička oprema, magnetna rezonanca, CT i ultrazvučni aparati, mamografi, a veliki iskorak je da će imati i interventnu kardiologiju”, naveo je Latinović.

On je rekao novinarima da se paralelno radi i na usavršavanju medicinskog kadra, te da bi u početku trebalo da budu angažovani i kadrovi iz drugih dijelova Srpske, ali i Srbije i Crne Gore, gđe će imati dobre uslove za rad.

Direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta istakao je da se radi sve da se građanima Trebinja i Hercegovine obezbijedi najbolja zdravstvena zaštita jer će u novoj bolnici, između ostalog, biti i šest operacionih sala, ali i angio-sala, koja ne postoji u Hercegovini.

On je rekao da se uporedo sa radovima sprovodi i sistematizacija kadra u trebinjskoj bolnici, te dodao da sada imaju 52 ljekara, od koji 47 na specijalizaciji, što ih čini ustanovom sa najviše specijalizanata u Srpskoj, nakon Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

On je podsjetio da je nedavno bilo raspisano i nekoliko konkursa za srednji medicinski kadar, te naveo da mnogi od njih već idu i na usavršavanja u Banjaluku, a da neki treba da idu i u Beograd.

“Ideja je da krajem sljedeće godine, kada ovaj objekat bude pušten u rad, odmah krenemo sa radom”, istakao je Lambeta, te pozvao mlade ljekare i srednje medicinsko osoblje da se jave za rad u trebinjskoj bolnici.

On je zahvalio republičkim institucijama za pomoć i podršku.

Rukovodilac radova Vukota Pušara rekao je da su završeni grubi građevinski, te da su u toku zanatski i instalaterski radovi, kao i izgradnja fasade i krovova, koji teku po predviđenom planu.

“Uporedo i van gradilišta radimo pripreme za gotove panele koji će se dobavljati iz Italije za operacione sale i intezivnu njegu koji će biti najsavremeniji”, naveo je Pušara, te dodao da angažuju lokalne i najbolje podizvođače radova za neke poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana