Tradicionalno druženje đaka u manastiru Žitomislić

Srna
Tradicionalno druženje đaka u manastiru Žitomislić

MOSTAR - Učenici "Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture" tradicionalno su posljednje časove nastave u prvom polugodištu proveli su Manastiru Žitomislić.

Učenici su ovom prilikom učili o istoriji manastira, kulturi i umjetnosti, a za starije je održana i radionica o vršnjačkom nasilju.

Na radionici i druženju u ugodnom ambijentu manastira i Muzeja pridružila su se i djeca iz Dječjeg doma Mostar.

Starješina Saborne crkve u Mostaru i rukovodilac "Prosvjetine škole" sveštenik Duško Kojić rekao je da se u ovoj školi tradicionalno posljednji dan u polugodištu održava u manastiru Žitomislić, te da je to djeci, osim ekskurzije, najdraža aktivnost.

"Radujem se što smo tu i zahvaljujemo za gostoprimstvo. Drago nam je što su danas s nama bila djeca iz Dječjeg doma, što, takođe, prelazi u tradiciju, tako da iz našeg manastira nosimo još jedno lijepo iskustvo", istakao je Kojić.

Kojić je naveo da su djeca u "Prosvjetinoj školi" u prvom polugodištu imala i nekoliko kreativnih radionica, a da su prije početka nastave organizovane dvije ekskurzije u Srbiji.

"Preostaje nam još jedna ekskurzija u februaru", rekao je Kojić, te izrazio nadu da će učionice ove škole biti ispunjene kao i sada.

On je dodao da su djeca iz "Prosvjetine škole" posjetila i Centar za mlade "Ivan Pavao" u Sarajevu, te da su im oni posljednji dan polugodišta održali radionicu o vršnjačkom nasilju.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović istakao je da Muzej, osim svojih brojnih aktivnosti, radi i sa djecom koja u manastir dolaze na bogosluženje.

Iguman je podsjetio da Muzej Žitomislić ima saradnju i sa Domom za nezbrinutu djecu koja su i danas bila gosti u manastiru.

Djeca su navela da se uvijek raduju posjeti manastiru Žitomislić, novim znanjima i druženjima.

"Prosvjetina škola" u Mostaru postoji kao dopunska nastava srpskog jezika, istorije i kulture za srpsku djecu sa područja Mostara koja u sistemu obrazovanja nemaju mogućnost da uče na svom jeziku. "Prosvjetinu školu" svake druge subote pohađa stotinjak djece iz mostarskih osnovnih i srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana