Tradicionalna ''Kestenijada'' u Kostajnici

ATV
Tradicionalna ''Kestenijada'' u Kostajnici

Nekoliko hiljada građana posjetilo je 26.''Kestenijadu'' u Kostajnici i probalo pečeno kestenje. Neki već dolaze godinama i kažu da ne propuštaju ovu manifestaciju.

''Dugo godina smo ovdje'', ''Prelijepo ko i svaki put'', ''Već treći put dolazimo, fino se provedemo, malo prošetamo i eto tako'', kažu građani.

U takmičarskom dijelu učestvovalo je 49 ekipa iz raznih krajeva Srpske i Srbije. Pripremao se paprikaš. 

''Nema tajne, pravimo lovački kotlić, divljač je u pitanju, takmičarski dio. Tako da smo i danas ovdje došli da pokažemo naše umijeće, znanje i kulinarstvo", kaže Milan Komosar, lovačko udruženje Ljubija.

Miris kestena širio se Kostajnicom. Poseban je, jer se priprema s puno ljubavi kaže Rade Nožić koji ga već godinama peče na ovoj manifestaciji.

''Zato što je sladak, a sa druge strane zato što poslije toga jedna čaša crnog vina poslije toga dobro sjedne da je to super'', kaže Rade Nožić iz Kostajnice.

Izložena je bila tradicionalna hrana, ručni radovi, rakija, likeri. 

"Predstavljam svoje proizvode od drenjine ovdje sam već duži niz godina na ovoj manifestaciji. Mi radimo kompletnu preradu od drenjine, od samog sušenog ploda, čajeva, tenktura, i tradicionalni pekmez'', kaže Dušanka Demir iz Drvara.

''Imamo aranžmane koji su ručno rađeni, čarape pletene, kapice, magnetići, lavandu, vez sve ručni rad'', kaže Milena Perković, Sunja.

Sve je organizovala Turistička organizacija ''Kostajnica'', a podržala opština. Ističu, da svake godine na nekoliko lokacija peku kesten i dijele besplatno. 

"Tradicija opštine Kostajnica je da je od početka ''Kestenijade'' kako smo krenuli obezbijeđena određena količina kestena. Ove godine je to oko 500 kilograma", kaže Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

26. ''Kestenijada'' u Kostajnici počela je juče i traje do sutra. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana