Torbica: Izgradnjom kružne raskrsnice saobraćajne gužve manje u Gradišci

Milan Vujić
Torbica: Izgradnjom kružne raskrsnice saobraćajne gužve manje u Gradišci

GRADIŠKA - U Gradišci je krajem juna, puštena u saobraćaj kružna raskrsnica „Jabuka“. Iz Gradske uprave Grada Gradiška skreću pažnju učesnicim u saobraćaju da se pridržavaju pravila vožnje u kružnoj raskrsnici i poštuju vertikalnu i horizintalnu saobraćajnu signalizaciju.

Kružna raskrsnica zauzima površinu od 16.000 kvadratnih metara, ima osam izlaza, dvije vozne trake, i pješačko-biciklističke staze.

Prema riječima načelnika Policijske uprave Gradiška Slobodana Torbice nakon mjesec dana od završetka izgradnje i puštanja u upotrebu kružne saobraćajnice „Jabuka“ u Gradišci evidentno je da su saobraćajne gužve u gradu manje, a tome je doprinijelo i cjelodnevno dežurstvo saobraćajne policije koja po potrebi preusmjerava teretna vozila koja se kreću prema graničnom prelazu.

Torbica je zahvalio nadležnim institucijama koje su uložile sredstva u izgradnju ovog saobraćajnog objekta i time poboljšali bezbjednost saobraćaja u blizini graničnog prelaza.

Iz Policijske uprave Gradiška naveli su da je najbitnije da do sada nije bilo saobraćajnih nezgoda u novoj kružnoj saobraćajnici, te da razumiju da je vozačima i ostalim učenicima u saobraćaju potrebno malo vremena da se naviknu, zbog čega u prvih mjesec dana nisu sankcionisali vozače zbog saobraćajnih prekršaja, nego samo preventivno djelovali i upozoravali.

-Bilo je slučajeva da se vozači kreću u suprotnom smjeru u kružnoj saobraćajnici, da se vozi i preko ograničenja, te da najčešće griješe tako što izlazeći iz „Centrum parka“ prelaze punu liniji i ulaze u kružnu saobraćajnicu, ili na istom mjestu prelaze punu liniju ulazeći u isti tržni centar - naveo je načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković.

Trifković je upozorio bicikliste da je veoma opasno voziti bicikl u kružnoj saobraćajnici i apelovao da obavezno voze pješačko-bicilističkom stazom koja je izgrađena oko cijele saobraćajnice.

Gradonačelnik Zoran Adžić podsjeća da je Gradiška na vratima Evropske unije, odakle u naš grad ulazi veliki broj putnika, ali takođe dolaze iz unutrašnjosti države, što ovo mjesto čini najfrekventnijim dijelom Republike Srpske i BiH.

-Godinama su putnici imali velike komplikacije u našem gradu, ali sada se to sve mijenja.

Sada vidimo da je ova kružna raskrsnica veoma funkcionalna. To se pokazalo već prvog dana, a osim toga, ona je u arhitektonskom smislu, uljepšala naš grad - rekao je Adžić.

Investitor cijelog kompleksa je Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske", a izvođač radova "Niskogradnja" Laktaši. Gradska uprava Gradiška izradila je projektnu dokumentaciju i obezbijedila građevinsku dozvolu. Vrijednost radova je 3,3 miliona KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana