Toplotni talas u Srpskoj

GS
Toplotni talas u Srpskoj

BANjALUKA - Živa je danas u Srpskoj skakala i preko 38 stepeni. Sa vrućinom se, od ranog jutra, borio kako je ko znao i umio.

Vrbas je izbor mnogim Banjalučanima. Kupanje, ali i pecanje, ne mogu da omanu. 

Uz Vrbas se lakše diše, pričaju nam i nešto stariji. Pričaju da voda nije baš čista, pa onda dobro dođe tuš na obali. 

Još ćemo tražiti načine za rashlađivanje. Tropske vrućine nas čekaju i u narednim danima. Jutarnju svježinu ćemo sve manje osjećati, ali i večernju. Pred nama su i tropske noći.

"Kako bude odmicala sedmica biće sve toplije, tako da sreda.četvrtak i petak nije isključeno da ponegde dođemo i do 40 stepeni. Na sve to, počeće da raste i minimalna temperatura. Već jutros je ponegde bilo pojave tropske noći kada minimalna temperatura ostaje iznad 20 stepeni, a od sutra će to biti u sve više i više mesta", rekla je Milica Đorđević, meteorolog.

Ne prija to ni nama, ali ni prirodi. Neće se dobro odraziti na poljoprivredne kulture. Stižu savjeti poljoprivrednicima:

"Treba da navodnjavaju svoje parcele, naročito kukuruz i ostale poljoprivredne kulture. Može se očekivati ponovo vremenske nepogode, jake vjetrove, superćelijske oluje, grad, tako da poljoprivredni proizvođači, ako imaju, čime da se zaštite, da zaštite svoje poljoprivredne usjeve", rekao je Dejan Supić, agrometeorolog u RHMZ.

Upozoravaju i doktori. U ambulantama je sve više pacijenata. Među njima je veliki broj djece. Na bazenima kao da ne postoji oprez.

"Upozoravaju i doktori. U ambulantama je sve više pacijenata. Među njima je veliki broj djece. Na bazenima kao da ne postoji oprez", rekla je Milijana Đajić, doktor porodične medicine.

Ko nije morao, danas nije izlazio napolje. Oni koji su morali, držali su se hlada. Ako izlazite, ne zaboravite da vaš izbor iz ormara bude nešto svijetlo, nanesite zaštitnu kremu, stavite šešire i, svakako, glavni dodatak neka vam bude flaša vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana