Toplotni talas ne posustaje, a kada možemo očekivati prvi snijeg?

GS
Foto: Marko Karović / Kurir

BEOGRAD - Tropski dani u regionu i dalje ne jenjavaju, a povremeni lokalni pljuskovi tek će blago osvježiti vruće temperature.

Kako će se vrijeme razvijati do kraja ljeta i kakve nas vremenske prilike očekuju na početku jeseni? O ovoj temi govorio je meteorolog Nedeljko Todorović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

- Sa prvim septembrom ušli smo u jesen, ali vremenske prilike govore da smo mi još uvijek u ljetu. I to u natprosječnom ljetu. Tek za 10 do 15 dana temperatura će pasti, ali će i dalje biti iznadprosječne vrijednosti - kaže Todorović.

On objašnjava da je prosjek za septembar sljedeći:

- Ako govorimo o maksimalnim temperaturama, početkom septembra je 26 stepeni, a krajem mjeseca to je do 21. Mi smo u posljednja tri mjeseca iznad prosječnih vrijednosti, tako da će ovo ljeto biti zabilježeno kao najtoplije u posljednjih 100 godina.
Meteorolog dodaje:

- Jun je bio topliji za 4 stepena po srednjoj temperaturi, jul za pet i avgust za šest stepeni. Zato je i rekordno. To znači da je cijelo ljeto prosječno toplije za pet stepeni u proteklih stotinak godina.

Kada su u pitanju rekordne temperature, Todorović navodi:

- Kada sada uzmemo pojedinačne rekordne vrijednosti koje su zabilježene, vidimo povećanje za tri do četiri stepena od maksimalnih koje su zabilježene na područjima Srbije. Najprije da spomenem 24. juli 2007. godine, kada je u Beogradu zabilježeno 4.6 stepeni više, a u Palanci 44.9 stepeni. Ove godine u Beogradu je izmjeren maksimum od 39.7 stepeni, što je četiri stepena više od maksimalne vrijednosti prije 17 godina. Vrlo mali broj mjesta je imao vrijednosti od 40 ili 41 stepen - kaže Todorović.

Rekordna temperatura u septembru bila je 9. septembra 1946. godine, kada je izmjereno 41.8 stepeni.

Što se tiče padavina, Todorović objašnjava:

- Jun je bio kišovit, pa je palo 50% više kiše nego prosječno. U julu je iz jednog pljuska palo više od mjesečne količine, ali je to bilo 2. jula i od tada nema značajnijih padavina. Palo je malo, zanemarljivo. Dva mjeseca je bio sušni period, što je isto rekord. Prva kiša bi mogla da padne negdje 7. ili 8. septembra, uz manji pad temperature sa ovih maksimalnih srednjih vrijednosti koje se očekuju do kraja nedjelje, od 31 do 35 stepeni, pala bi na vrijednosti od 28 do 32. Sredinom septembra očekuje se još nekoliko stepeni pad temperature, uz rijetku pojavu pljuskova i grmljavina. Nazire se blaga i postepena promjena, izlazimo iz sušnog perioda, ali da bismo nadoknadili nedostatak padavina i izašli iz pravog sušnog perioda, moraćemo da sačekamo bar do novembra - dodaje Todorović, ističući da ne može da predvidi da li će oktobar biti kišovit.

- U većini slučajeva, oktobar je stabilan i miran sa Miholjskim ljetom. Što ne znači da će to biti ove godine. Ne mogu da tvrdim da li će biti kišovit ili ne - kaže meteorolog.

Pored vremenskih prognoza, Todorović najavljuje i novu mjeru upozoravanja građana:

- septembra počinje da radi sistem koji će građane upozoravati SMS porukama na elementarne nepogode, hitne ili vanredne situacije. Amerika i Evropska unija su odavno počele sa tim. U to spadaju svi meteorološki parametri koji imaju ekstremne vrijednosti. Biće selektivno po dijelovima Srbije, neće biti jedinstvena poruka, jer se vremenske prilike razlikuju u pojedinim dijelovima.

Meteorolog naglašava:

- Temperatura je manje problematična, veći problem predstavljaju ljetnje nepogode sa većom količinom padavina za pola sata uz olujni vjetar i pojavu grada, jer donosi veću štetu i ugrožava ljudske živote. Mislim da će biti i požara. Ovako visoke temperature i sušni period su pogodni za požare, prema predviđanjima i šablonima. Može da se najavi mogućnost požara u narednom periodu, plus kada se oni pojave, da bude konkretno na kojoj lokaciji je i upozorenje za građane - kaže Nedeljko i otkriva kakvo nas vrijeme očekuje u novembru:

- U novembru će biti jutarnjih mrazeva. Ako ne bude košave, biće magle, a temperatura će polako padati. Sredinom novembra očekuje se prvi snijeg na planinama, a već krajem mjeseca i pojava prvog snijega u nižim predjelima - kaže Todorović i ističe da ne smije da tvrdi da će ova zima biti hladnija od prethodne, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana