Toplotni talas dostiže maksimum

RTRS
Toplotni talas dostiže maksimum

BANjALUKA - Visoke temperature ne jenjevaju. Danas i u naredna dva dana, toplotni talas dostiže maksimum.

Najtoplije je u Banjaluci, Višegradu, Doboju i Zvorniku gdje je u 16 časova izmjerno gotovo 40 stepeni. Visoke temperature ostavljaju i posljedice, najviše po zdravlje. Dugoročno, moraćemo mijenjati navike i prilagođavati se visokim temperaturama.

Visoke temperature obaraju rekorde. Ovo je zasigurno najtoplije ljeto, a prognoze meteorologa govore da su pred nama tropska ljeta i da ćemo morati mijenjati navike i način života.

Što više tečnosti, izbjegavati izlaganje suncu i smanjiti fizičku aktivnost, preporuka je ljekara. Način je to da se izbjegnu zdravstveni rizici i spriječe posljedice.

- Visoke temperature uzrokuju iscrpljenost, toplotne grčeve, a u najgorem slučaju pregrijanost tijela ili toplotni udar - ističe Brankica Miljanović, specijalista porodične medicine.

Toplotnim udarima izložena je i sva biljna proizvodnja. Izvjesno je da ćemo, dugoročno, morati uvoditi nova sjemena i sorte hibrida žitarica otpornije na vremenske uslove i bolesti. Svjesni klimatskih promjena, rješenja nude i nadležni.

- Ministarstvo poljoprivrede daje 60 odsto povrata za polisu osiguranja, dok su sistemi za navodnjavanje podržani od strane ministarstva kroz kapitalne investicije. To su neki od načina kako možemo da se borimo sa vrućinama - rekao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Klimatske promjene uzele su danak i u poljoprivrednoj proizvodnji. Na udaru su i pčele, pa proizvođači meda strahuju da ga neće biti dovoljno.

U posljednjih stotinu godina klima se drastično promijenila. Prognoze nisu ohrabrujuće ni za naredni period. Ljudski faktor najveći je uzročnik, kažu u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

- Klima se drastično mijenja. Ranije se mijenjala pod uticajem prirode, a sada su to dešavanja pod uticajem čovjeka - ističe meteorolog Dejan Supić.

I klimatolog Goran Trbić tvrdi da su velike vrućine posljedica klimatskih promjena.

- Ako se ne uđe efektnije i efikasnije u proces dekarbonizacije i smanjivanja gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte, na žalost ovakvi trendovi nas očekuju i u budućim decenijama - dodao je Trbić.

Predviđanja za naredne decenije ne ohrabruju. Očekuju nas toplije zime, manje padavina i tropske temperature, piše RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana