Toplotni talas aktivirao crveni meteoalarm

GS
Toplotni talas aktivirao crveni meteoalarm

BANjALUKA – Vrlo toplo vrijeme bez značajnih padavina nastaviće se na teritoriji Republike Srpske do nedjelje, 18. avgusta 2024. godine, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prema prognozi, maksimalne temperature će se u periodu od srijede do subote, 14-17. avgusta, kretati između 34°S i 41°S, dok će u višim predjelima temperature dostići do 30°S. U nedjelju, 18. avgusta, očekuje se blagi pad temperatura, koje će iznositi od 31°S do 38°S, a u višim predjelima do 27°S.

Tokom ovog perioda, vrijeme će biti pretežno suvo i sunčano, sa mogućnošću kratkotrajnih i vrlo slabih pljuskova sa grmljavinom samo ponegdje.

Zbog visokih temperatura vazduha i nedostatka padavina, znatno je povećan rizik od nastanka požara na otvorenom prostoru. Posebno je ugrožena Hercegovina, gdje će umjeren vjetar dodatno pojačati rizik od požara u narednim danima.

Građanima se savjetuje da prate upozorenja i informacije na METEOALARM-u, koji je dostupan na linku https://www.meteoalarm.org/en/live/region/BA.

Prema trenutnim prognozama, pad temperature se očekuje od ponedjeljka, 19. avgusta, kada će uslediti nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, praćenim grmljavinom i lokalnim nepogodama. Kiša bi trebalo da zahvati i područje Hercegovine u utorak, 20. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana