Tokom svesrpskog sabora besplatan ulaz u ustanove kulture

Tanjug
Tokom svesrpskog sabora besplatan ulaz u ustanove kulture

BEOGRAD -  Povodom sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", u naredna tri dana  7, 8. i 9. juna ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posjetioce, najavili su iz Ministarstva kulture.

Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u djelima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu "Veneru od krpa" ili posjete festival nitratnog filma.

Djela Paje Jovanovića mogu se vidjeti u Narodnom muzeju, ali je dostupan i cijeli njegov legat u sklopu Muzeja grada Beograda. Sa srpskim genijem možete se upoznati u Muzeju Nikole Tesle, a u Etnografskom muzeju sa "Narodnom kulturom Srba u XIX i XX vijeku", koja prikazuje svečane narodne nošnje iz ovog perioda, kao i kakvo je bilo stanovanje na selu i u gradu.

Raznovrsne programe priprema i Istorijski muzej, predstavljajući od prije nekoliko dana i odežde despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića i njihove krune, a posjetioce upoznaje i sa Karađorđevićima i Obrenovićima kroz izložbu "Čekajući stalnu postavku".

Tokom sabora Republike Srbije i Republike Srpske dostupne su i tri različite izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, Muzej savremene umetnosti nudi četiri izložbe, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Muzej pozorišne umetnosti za sve ljubitelje pozorišta.

Takođe i Muzej nauke i tehnike za istraživače, Prirodnjački muzej za sve one koji žele da se nađu u carstvu boja, mirisa i ukusa na izložbi "Biljka kao začin", ali i Muzej afričke umjetnosti, prvi i jedini muzej u regionu isključivo posvećen kulturama i umjetnostima afričkog kontinenta.

Jugoslovenska kinoteka otvara svoja vrata za sve filmofile 26. festivalom nitratnog filma.

U Muzeju Jugoslavije možete prisustvovati seriji razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom "Nesvrstani i kulturne veze", koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmjena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

Svi zainteresovani mogu da posjete i izložbu "Crnotravci graditelji Beograda" u okviru Zavoda za zaštitu spomenika kulture ili Kuću legata i sve što ona nudi.

Takođe, posjetiocima su besplatno dostupni i Pedagoški muzej i 4 biblioteke - Biblioteka grada Beograda, Biblioteka "Dimitrije Tucović", Biblioteka "Milutin Bojić" i obrenovačka Biblioteka "Vlada Aksentijević".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana