Tinejdžer preminuo od morbila

Anadolija
Tinejdžer preminuo od morbila

ZENICA - Institutu za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio je načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a Alis Kozica.

-Radi se o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice, hospitalizovanoj u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) - rekao je Kozica.

U periodu od 1. januara do danas, 19. jula ove godine, ukupan broj oboljelih od morbila je 1.218, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima na području ZDK. Najviše je prijavljenih u Zenici - 487, Kaknju - 443, te Visokom - 185. Danas je u ovom kantonu, nadležno Ministarstvo proglasilo epidemiju.

-I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od morbilla, što znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi četrdesetero (40) druge djece. Za isti period vakcinalni obuhvat ciljane dobne skupine MRP vakcinom na području ZDK iznosi 37 odsto, dok obuhvat drugih starosnih grupa (dopunske imunizacije) iznosi 46 posto. Da bi spriječili epidemiju potrebno je u svakom naselju nastojati da se vakciniše najmanje 95 odsto djece koja nisu vakcinisana - ističe Kozica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ponovno su upozorili roditelje da je imunizacija jedina epidemiološka mjera za sprečavanje oboljenja, te razvijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti.

-Treba koristiti primjere dobre prakse roditelja iz drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona koji su postigli visok obuhvat imunizacije i na taj način stekli veliki kolektivni imunitet, te s toga imaju i manji broj oboljelih - poručuju iz INZ./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana