Tatić: Poslodavci treba da ulažu u edukaciju radnika

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Željko Tatić rekao je Srni da poslodavci u ovim sektorima imaju sve više problema sa nedostatkom kvalitetnih i kvalifikovanih radnika, zbog čega je neophodno ulaganje u njihovu edukaciju jer to sigurno donosi dobit.

 

"Svima je dozvoljeno da rade u ugostiteljstvu, pa i onima koji nisu uspjeli da završe neki fakultet i bave se poslom za koji nisu školovani", rekao je Tatić.

On je ukazao i da je regulisano da u restoranima i hotelima može da radi samo školovan kadar ali da se to ne primjenjuje.

Tatić je istakao da ugostiteljstvo od prije 20 ili 30 godina nije isto, već je napredovalo i da bi se podigao nivo kvaliteta usluge poslodavac mora da uloži u svoje radnike jer je to sigurna dobit.

Prema njegovim riječima, nije samo rješenje u povećanju plata već u sigurnosti ljudi.

"Još mnogo ljudi nije prijavljeno na puni iznos plate zbog čega i odlaze u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku gdje je to regulisano", rekao je Tatić.

Tatić je naveo da o tome treba razgovarati, te dodao da su u Udruženju već predlagali da se smanje nameti na poslodavce kako bi mogli da prijave radnike na puni iznos.

"Tokom praznika biće više posla i nadam se da će poslodavci ispoštovati radnike, da će biti nagrađeni jer ako ima posla svi će imati koristi - i država i radnici i građani", kaže Tatić.

Kada je riječ zaradama u ugostiteljstvu, Tatić je naveo da plata konobara nije ispod 1.000 KM, a da je plata kuvara od 1.500 KM pa naviše. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana