Svetosimeonska akademija: Simeon Mirotočivi uzvisio duh pravoslavlja i svetosavlja

SRNA
Svetosimeonska akademija: Simeon Mirotočivi uzvisio duh pravoslavlja i svetosavlja

ZVORNIK - U Zvorniku je večeras održana Svetosimeonska akademija u čast osnivača srpske države Stefana Nemanje na kojoj je istaknuto da treba poštovati velikog svetitelja Simeona Mirotočivog, jer je on uzvisio duh pravoslavlja i svetosavlja kojim se poslije toliko godina kreće srpski narod.

"Duh svetitelja Simeona Mirotočivog i Svetog Save diše kroz naš vjerni narod, naročito preko mališana koji su na izvjestan način vjeroučitelji roditeljima, pokazujući im put, da prisustvuju ovim akademijama i da se u crkvama i hramovima moleći pridržavaju svetosavskog puta", naglasio je sveštenik Miloš Zekanović u obraćanju na akademiji u prostorijama Osnovne škole "Sveti Sava".

On je podsjetio da je Stefan Nemanja, odnosno Sveti Simeon Mirotočivi otac Rastka Nemanjića - Svetog Save, te naveo da se akademije - prvo Svetosavska, a nekoliko dana kasnije i Svetosimeonska organizuju kao znak sjećanja na velikane i svetitelje koji su trasirali put srpskom rodu. Zekanović je naglasio da se ove akademije održavaju već dugo godina u kontinuitetu što je velika zasluga Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" kao organizatora, i grada Zvornika koji je pokrovitelj ovih duhovnih vrijednosti.

"Trebamo poštovati velikog svetitelja Simeona Mirotočivog, jer je upravo on uzvisio duh pravoslavlja i svetosavlja kojim se poslije toliko godina kreće srpski narod", istakao je Zekanović i dodao da je Svetosimeonsku akademiju blagosiljao Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Rade Perić rekao je da se u Zvorniku već 24 godine održava Svetosimeonska akademija, u čast Stefana Nemanje. "Želimo time da mu se na neki način odužimo za stvaranje srpske države. Stefan Nemanja je proglašen svecem i zaštinikom srpskog naroda, pa u njegovu čast organizujemo akademiju, da se upoznamo o istoriji srpskog naroda, ne samo Srbije i Republike Srpske, nego sveukupnog srpskog roda koji živi na Balkanu i u cijelom svijetu", istakao je Perić.

Perić je podsjetio da je Stefan Nemanja u zelim godinama predao vlast sinu Stefanu Prvovjenčanom, te da se zamonašio u manastiru Studenica 1196. godine, nakon čega je otišao na Svetu Goru kod sina Svetog Save, gdje su sagradili srpsku zadužbinu manastir Hilandar.

Direktor izdavačke kuće "As oglas" iz Zvornika Dejan Spasojević uručio je plaketu Radu Periću, autoru knjige "Grad Zvornik u pjesmi i priči", koja je u prošloj godini proglašena najboljom knjigom u izdanju "Prosvjete" i "As oglasa".

"Ova knjiga je zbog svoje dokumentarne vrijednosti značajno izdanje za našu kulturnu baštinu", rekao je Spasojević i dodao da je knjiga u stvari literarna hronika Zvornika ili svojevrstan izlog svih zvorničkih autora u vremenu od gotovo jednog vijeka.

U okviru ove akademije postavljena je izložba knjiga i fotografija zvorničkih autora, te je nastupio hor Osnovne muzičke škole "Vojin Komadina", nakon čega je održan dramsko recitatorski program učenika Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" i Tehničkog školskog centra.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save i osnivača dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana