Svečano pušten distributivni čelični gasovod na Jahorini

GS
Foto: RTRS

JAHORINA- Na Jahorini je danas zvanično pušten distributivni čelični gasovod Pale-Jahorina, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Radovana Viškovića.

Riječ o projektu vrijednom 15 miliona KM, koji je finansiran sredstvima Vlade Republike Srpske.

Puštanjem gasovoda Pale-Jahorina izvršena je gasifikacija kompletne planine.

Ukupna mreža je dužine 27 kilometara, od čega je 11 kilometara primarnog distributivnog gasovoda, a 16 kilometara sekundarne mreže na području sa potrošačima.

Svečanom završetku radova i puštanju gasovoda na Jahorini, osim Dodika i Viškovića, prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Prisutni su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije, kao i predstavnici javnog i političkog života ove regije i Republike Srpske.

Đokić: Gasifikacija  jedan od strateških projekata

- Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske nastaviće da podstiče energetske aktivnosti u Srpskoj, te da gasifikaciju kao jedan od strateških projekata razvija još brže u narednom periodu da bi gas bio korišten na širem prostoru Republike Srpske - rekao je Petar Đokić.

Đokić je nakon puštanja distributivnog čeličnog gasovoda Pale-Jahorina istakao da se ovim projektom šalje najbolja poruka onima koji će u budućnosti biti partneri Republike Srpske u njenom ekonomskom razvoju da Srpska prati moderne tehnološke trendove, kao i da se uključuje u njih.

-Ovi projekti su samo ilustracija naše strateške aktivnosti i uvjeren sam da će ovakvih projekata u narednim godinama biti još više, naročito u dijelu aktivnosti koje se odnose na izgradnju magistralnih gasovoda u više pravaca, o čemu smo već govorili – naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, puštanjem u rad ovog gasovoda završen je još jedan važan energetski projekat u Republici Srpskoj, te zahvalio "Sarajevo-gasu" i njihovim radnicima koji su radili na realizaciji projekta, kao i "Gas tehniku" koji je bio izvođač radova.

Đokić je posebno istakao direktora "Sarajevo-gasa" Nedeljka Eleka, navodeći da je on čovjek koji ima ideju, volju i energiju, te da je sa takvim ljudima lako sarađivati i postizati rezultate koji ispunjavaju ranije postavljene ciljeve.

-Želim da podstaknem i druge da budu hrabri, odlučni i inventivni i da saradnjom koju trebamo da imamo kao Vlada sa svima njima stvaramo rezultate i poboljšamo ekonomski ambijent Republike Srpske -  naglasio je Đokić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana