Svečano ispraćeno 24 željezničara u penziju

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - Sindikat željezničara Republike Srpske organizovao je danas svečani ispraćaj u penziju za 24 člana koji su to pravo stekli u prošloj godini.

Predsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš naveo je da je riječ o radnicima koji su to pravo ostvarili prošle godine i da se svečani ispraćaj tradicionalno organizuje povodom slave Željeznica Republike Srpske - Svetog Vasilija Ostroškog.

“Od 24 penzionisanaradnika, dvije su žene”, rekao je Dobraš novinarima i naveo da ovaj sindikat broji 460 članova od ukupno zaposlenih 1.800 radnika.

On je ukazao na problem nedostatak radnika u izvršnim službama od otpravnika, mašinovođa, do majstora u radionicama, koje je jako teško nadomjestiti na tržištu rada s obzirom na nedostatak specifičnog zanatskog iskustva za rad u “Železnicama”, i osposobljavanje koje vremenski traje od šest mjeseci do jedne godine.

Penzionisani željezničari navode da će radni vijek pamtiti po lijepom i poručili da ih je ova kompanija ipak zdravstveno očuvala.

Veljko Vuković iz Banjaluke kao inženjer proveo je u “Željeznicama” 23 godine, između ostalog angažovan i na razvoju putničkog programa uzanog kolosijeka, kaže da je zadovoljan vremenom provedenim u ovoj kompaniji, i naveo da su radnici zahvaljujući zaštiti sindikalnih organizacija zadržali zdravstvenu sposobnost.

“Željeznica je bila toliko korektna da je maksimalno uplaćivala doprinose na lične dohotke, tako da je solidna i penzija”, izjavio je Vuković

Neven Porubović iz Doboja u ovoj kompaniji radio je 24 godine obavljajući više poslova na više stanica, a penziju je dočekao u Doboju na nadzorni skretničar.

“Nije mi bilo teško ništa. Sutra kada bih se rodio ponovo bih radio na Željeznicama. Sa radnim kolegama nije bilo problema”,naveo je Porubović.

Generalnu direktor “Željeznica Republike Srpske” Slađan Jović očekuje da će tokom godine još oko 80 radnika ostvariti pravo na penzionisanje, istakavši da je Uprava svjesna da neće biti lako nadomjestiti njihovo radno iskustvo, pogotovo stručno -tehničkih kadrova kao i inženjera, na trenutnom tržištu rada.

“Vrijeme ne smije da stane”,poručio je Jović i najavio aktivnosti da se obezbijedi adekvatna radna snaga za ovu kompaniju koja do kraja godine treba da okonča restrukturisanje, a već od naredne da kao holding sa tri zavisna preduzeća posluje uz rastuću dobit.

i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana