Svečana proslava Dana Telekoma Srpske: Kompanija m:tel spona Srpske i Srbije FOTO

Anita Janković Rečević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA –U sportskoj dvorani „Centar“ u Banjaluci večeras je svečano obilježen Dan Telekoma Srpske a tim povodom simbolično je u rad puštena novu aplikacija m:universe uz pomoć koje mladi naraštaji mogu učiti o srpskoj istoriji i naslijeđu koje su ostavili naši naučnici, pisci i umjetnici.

Generalni direktor ove komanije Jelena Trivan rekla je da su odlučili da svoj dan proslave na dan kada se obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

-Smatramo da je ovo najprikladniji datum za našu firmu imajući u vidu da je ona most spajanja između Srbije i Srpske i najveća investicija koju je Srbija imala u Srpskoj i BiH. U međuvremenu smo postali jedna velika kompanija sa mnogo firmi i vlasničkim udelom u „Telekomu Austrije“ i „Telekomu Podgorica“ tako da imamo razloga da slavimo- rekla je Trivan.

Dodala je da su današnji dan izabrali za puštanje u rad nove aplikacije m:universe koja se pokreće usmjeravanjem ka zastavama Republike Srpske ili Republike Srbije.

-Hteli smo da nove generacije sa lakoćom, kroz modernu tehnologiju, uče o svojoj istoriji  i slavnim precima, a da se mi podsetimo šta su nam oni ostavili u amanet.  Zaostavština Pupina, Tesle, Alasa, ima snagu te kako na temelju nje mi stvorimo nešto našim potomcima- navela je Trivan.

Ona je rekla da im finansijski rezultati koje su ostvarili u prvom polugodištu ove godine daju pravo da veruju da rade dobro i da to svi prepoznaju.

-Naša dobit je 48,4 miliona u prvih šest meseci, što je za deset miliona više nego u istom periodu prethodne godine. Bila je 18,4 miliona u prvom kvartalu, a akcije na berzi svakog meseca rastu, što je prava retkost u ovakvim finansijskim uslovima u svetu. Ali to su brojevi a iza njih mora da postoji vizija, ideja gde želite da budete- dodala je Trivan.

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić rekao je da je ova kompanija 2006. godine krenula da se širi van Srbije i da su mnogi tada sumnjali da će pobijediti na tenderu za kupovinu akcija "Telekoma Srpske", ističući da je to tada bio odličan i potpuno ispravan potez.

-Drago mi je da je budućnost pokazala da smo bili u pravu, jer poslije 15 godina „Telekom Srpske“ ne posluje uspešno samo na teritoriji BiH, nego učestvuje zajedno sa „Telekomom Srbija“ u svim projektima naše međunarodne ekspanzije- rekao je Lučić.

On je dodao da "Telekom Srbija" ima ambiciozne i velike planove i da želi da bude kompanija prepoznata u cijelom svijetu, kao i da ove godine očekuje da će biti prihod veći od 1,5 milijardi evra.

Predsjednica RS Željka Cvijanović prisutnima se obratila putem video-bima istakavši da je „Telekom Srpske“ važan resurs i spona Srpske sa Srbijom.

-Mnogo sam ponosna na sve ono što ste uspjeli uraditi tokom prethodnih godina. Hvala vam za vaše uspjehe, to su uspjesi i Srpke i Srbije. Nadam se da ćete u narednom periodu kao i do sada raditi na dobrobiti građana obe naše zemlje - navela je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je da je „Telekom Srpske“, odnosno komanija „m:tel“ dio života svih građana Srpske te da je teško bez njih zamisliti privredni, kulturni i sportski život.

-Sa sigurnošću mogu reći da ste jedan od telekomunikacion lidera ne samo u BiH već i u regionu, što nam garantuje stabilnost i sigurnost u nove investicije koje će omogućiti svakom građaninu ove zemlje pristup svim modernim tehnologijama koje imaju građani Evropske unije i svijeta. To će svakako doprinijeti privrednom rastu i razvoju Republike Srpske-kazao je Tegeltija i dodao da je komanija „m:tel“ do sada bezbroj puta pokazala privrženost društvu i zajednici u kojoj posluje.

Prisutnima se obratila i ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da je izuzetno ponosna što Srpska i Srbija zajednički koračaju na putu budućnosti.

-U ovoj nedelji kada obilježavano Dan srpskog jedinstva i zastave, zajedno salavimo i naše privredne i ekonomske uspjehe- rekla je Kisić Tepavčević i „Telekomu Srpske“poželjela mnogo uspješnih godina, novih korisnika i poslova.

Obilježavanju "Dana Telekoma Srpske" prisutovale su brojne zvanice iz privrednog i javnog života, a u neformalnom dijelu večeri nastupio je Big Bend RTS-a i Jelena Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana