Svečana akademija i koncert povodom 120 godina brčanske “Prosvjete”

Srna
Foto: Fejsbuk

BRČKO - Povodom 120 godina Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Brčko, sutra će u ovom gradu biti održana svečana akademija.

Akademija će početi u 18.00 časova u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle”.

Član Srpskog književnog kruga SPKD “Prosvjeta” Brčko Savo Teodorović rekao je da će akademija početi stihovima Milana Rakića i svečanom pjesmom Republike Srpske, a glavni gost biće istoričar Željko Vujadinović koji će govoriti o jubileju “Prosvjete”.

Teodorović je podsjetio da je 1904. godine formiran pododbor SPKD “Prosvjeta” u Brčkom, a da je rad Društva, nakon prekida, obnovljen 1991. godine.

“Dragocjen nastup na akademiji očekujemo od dramsko-recitatorske sekcije. Predstaviće se i nekoliko članova Srpskog književnog kruga, pjevačka grupa žBosiljakž, solistkinja Anđela Paležnica koja će intrepretirati svečanu pjesmu Republike Srpske i himnu žBože pravdež”, rekao je Teodorović na konferenciji za novinare.

U Domu kulture u Brčkom u subotu, 16. decembra, u 18.00 časova biće održan koncert “Prosvjetine” folklorne sekcije sa gostima.

Član Folklornog ansambla SPKD “Prosvjeta” Brčko Dejan Mihailović rekao je da je folklorna sekcija najbrojnija u ovom društvu sa 200 članova raspoređenih u šest ansambala, te da će koncertom u subotu biti obilježeno i 30 godina od formiranja ove sekcije.

“Na kocertu će se predstaviti svih šest folklornih ansambala, kao i naši gosti KUD žNovo naselje Janjaž i KUD žMladostž iz Nove Pazove. Publika će imati priliku da pogleda 12 koreografija”, naveo je Mihailović.

On je napomenuo da se karta za koncert može kupiti po cijeni od pet KM u prostorijama SPKD “Prosvjeta” od 8.00 do 16.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana