Sve više oboljelih od astme

J. K.
Sve više oboljelih od astme

BANjALUKA - Savremeni način života i aerozagađenja uticali su na povećanje broja oboljelih od astme u Srpskoj, među kojima prednjače djeca, a društvo ne shvata koliko je teška ta hronična bolest.

Poručili su ovo ljekari i predstavnici udruženja koja okupljaju oboljele od ove bolesti povodom Svjetskog dana astme, koji se obilježava prvog utorka u maju. Predsjednica Udruženja građana za pomoć oboljelima od astme "Anemona" iz Prijedora Ilinka Macura kazala je za "Glas Srpske" da trenutno imaju oko 700 članova, a svakodnevno pristižu novi zahtjevi, što potvrđuje da se broj oboljelih od ove bolesti svakodnevno povećava.

- Nažalost, najčešće je riječ o djeci, a javljaju se i odrasli koji su uglavnom kao mali imali bronhitis - rekla je Macura. Ona ističe da je potrebno podići svijest jer, kako kaže, društvo ne shvata koliko je astma zaista teška i opasna bolest.

Da je sve više djece sa upalom disajnih puteva potvrđuje za "Glas" i pedijatar banjalučkog Doma zdravlja Milka Ćojanović.

- Kod manje djece je uglavnom riječ o nealergijskoj astmi, koja je uzrokovana virusnim infekcijama, curenjem nosa i kašljem, zbog čega dolazi do suženja disajnih puteva, pa moraju da primaju inhalacije i po nekoliko dana, u zavisnosti od kliničke slike - rekla je Ćojanovićeva. Objasnila je da, ako su roditelji kao djeca imali bronhitis, onda u 70 odsto slučajeva i njihova djeca naslijede preosjetljivost disajnih puteva.

- Aerozagađenje i savremeni način života, te upotreba raznih boja i stvari u ishrani utiče na povećanje broja djece sa tim problemom - kazala je Ćojanovićeva.

Pedijatar pulmolog Dejan Bokonjić kaže da je astma najčešća učestala hronična bolest kod djece i da je mnogo onih koji je imaju.

- Klinička slika zahvaljujući dobroj terapiji je dosta blaža kod djece nego što je bila u prošlosti i mnogo manje je slučajeva teške astme. Uz dobru terapiju, kontrolu i praćenje djeca se mogu baviti i sportom - rekao je Bokonjić, koji je i dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Pulmolog u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Snežana Kutlešić Stević rekla je da je u porastu broj pacijenata koji su oboljeli od astme, prije svega alergijske. Problem je, kako kaže, to što se pacijenti u protekle dvije godine nisu redovno kontrolisali, pili su stare terapije i rjeđe dolazili kod pulmologa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana