Sve srednje škole spremne za početak nastave

Srna
Sve srednje škole spremne za početak nastave

BANjALUKA - Srednje škole u Republici Srpskoj spremne su za početak nastave u novoj školskoj godini, a u prve razrede upisano je 9.505 učenika, od kojih 9.369 u javne i 136 u privatne škole, te očekivanih oko 70 đaka iz vjerskih i škola za učenike sa smetnjama u razvoju.

Na sastanku vršioca dužnosti pomoćnika ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Bojane Kos sa predsjednicima aktiva direktora srednjih škola konstatovano je da je plan upisa u prvi razred srednjih škola u 2024/25. godini realizovan 97 odsto u odnosu na broj učenika koji su u školskoj 2023/24. završili deveti razred.

-Novina u novoj školskoj godini je i ogledni novi sportski smjer koji će biti realizovan u Gimnaziji Banjaluka, a za koji vjerujemo da će pružiti podršku svim sportistima u usklađivanju njihovog obrazovanja sa profesionalnim sportskim aktivnostima - rekla je Kos.

Navela je da će u primjeni biti novi, odnosno izmijenjeni i dopunjeni nastavni programi fakultativnog predmeta “Humanost i bezbjednost” za prvi, drugi, treći i četvrti razred srednjih škola, koji se u prošloj školskoj godini sprovodio kao ogled u 20 srednjih škola.

Kos je naglasila da će svi zainteresovani učenici imati priliku da izučavaju ovaj fakultativni predmet, kao i da će se tako dodatno doprinijeti sprečavanju nasilja u školama, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Dodala je i da od ove školske godine u srednjim stručnim i tehničkim školama opšteobrazovni predmeti više neće biti zasnovani na modularnom planiranju, što podrazumijeva da okvirni broj časova za realizaciju tema nije definisan i da nastavnik ima veću slobodu u prilagođavanju nastavnog procesa potrebama učenika.

-Nastavnik će prilikom planiranja i programiranja nastavnih sadržaja, uzimajući u obzir faktore poput nivoa postignuća učenika, složenosti nastavne teme, potreba struke i zanimanja i slično, odrediti broj časova potreban za njihovu realizaciju u okviru teme, koje čine obavezni dio nastavnog programa, ali nemaju obavezujući karakter što se tiče redoslijeda njihove realizacije - rekla je Kos.

Na sastanku su razmatrane sve pripremne aktivnosti koje su realizovane pred početak nove školske godine, a konačni podaci o realizaciji upisa učenika u srednje škole biće zaključeni 31. septembra nakon izrade godišnjih programa rada škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana