Svaki klik do zanimljivosti vodi u opasnost

Danijela Bajić
Svaki klik do zanimljivosti vodi u opasnost

BANjALUKA - Krađa identiteta, narušavanje privatnosti i ugrožavanje sigurnosti samo su neke od opasnosti koje svakodnevno vrebaju između ostalog sa “Fejsbuka”, “Instagrama” i “Vocapa”, a posebno velike probleme mogu napraviti onima koji ne vode računa o dijeljenju i zaštiti ličnih podataka na internetu.

Naime, kompanija “Meta” je prije nešto manje od dva mjeseca promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike, koja se odnosi na obradu i korišćenje svih podataka korisnika poput ličnih podataka, fotografije i objave. Međutim, o tim novinama korisnici iz BiH, ističu u Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH, nisu upoznati, dok su državljani Evropske unije prilikom ulaska na platforme dobili upozorenje da se politika mijenja pa potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga vještačke inteligencije.

U ovoj agenciji smatraju da je “Meta” bila u obavezi da istu opciju ponudi i korisnicima “Fejsbuka”, “Instagrama” i “Vocapa” u BiH te i drugim zemljama u regionu koje nisu članice EU, zbog čega se obratila kompaniji, od koje još nisu dobili odgovor.

- Očekujemo da će se u doglednom vremenu predstavnici navedene kompanije obratiti da bi bio trajno riješen problem u vezi sa informisanjem građana BiH u vezi sa obradom podataka koju “Meta” sprovodi te građanima obezbijeđena identična prava na zaštitu ličnih podataka i privatnosti kakva imaju građani Evropske unije - istakli su iz agencije.

Prema riječima dekana Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zorana Đurića, korisnici socijalnih mreža i različitih veb servisa obično ne obraćaju pažnju na obavještenja i poruke koje dobijaju.

- Često prihvataju preselektovane opcije koje nisu najbolje kada je riječ o očuvanju njihove privatnosti, a sve s ciljem da bi što prije otvorili sadržaj koji ih interesuje. Mnoge korisnike ni ne interesuje to što je druga strana došla u posjed podataka koji potencijalno kompromituju njihovu privatnost - kazao je Đurić, dodajući do to shvate samo oni koji se “opeku”.

Direktor “InfoARS” akademije u Banjaluci, koja odnedavno drži i kurs sajber sigurnosti Ranko Petrušić kazao je da zloupotreba ličnih podataka može imati ozbiljne posljedice za pojedince.

- Najčešći oblik je krađa identiteta, gdje prevaranti koriste ukradene informacije da bi pristupili bankovnim podacima i izvršili i finansijske transakcije u ime žrtve. Ova vrsta zloupotrebe može rezultovati značajnim finansijskim gubicima, lošom kreditnom reputacijom, i dugotrajnim procesima oporavka za pogođene osobe. Osim finansijskih gubitaka žrtve mogu biti izložene pravnim komplikacijama, gdje im je teško dokazati da su žrtve, a ne počinioci prevara - kazao je Petrušić.

Dodao je da lični podaci mogu biti korišćeni za uznemiravanje, ucjenu ili čak fizičke prijetnje, posebno ako su u pogrešne ruke dospjele osjetljive informacije poput adrese ili informacija o porodici.

- Takođe zloupotreba podataka može rezultovati gubitkom ugleda ili profesionalnih prilika, ako su povjerljive ili kompromitujuće informacije objavljene javnosti - istakao je Petrušić.

Policija

Na opasnosti koje vrebaju sa interneta sve češće upozorava i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Iz policije nerijetko daju i savjete građanima da, između ostalog, zaštite svoj računar, odnosno drže zaštitni program uključen, redovno ažuriraju antivirus i operativni sistem, paze kada preuzimaju sadržaje na računar, ugase računar kada nisu pored njega i ne dijele ni sa kim svoju šifru za internet. Druga opasna stvar koju neoprezni korisnici rade jeste, kako su istakli, to da ostavljaju svoje podatke na različitim internet stranicama bez prethodne provjere njihovog kredibiliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana