Sutra počinje nova školska godina, ovo su novine

Srna
Sutra počinje nova školska godina, ovo su novine

BANjALUKA- Nova školska godina u Republici Srpskoj počinje sutra za više od 117.500 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Prvi razred osnovnih škola upisalo je 8.957 učenika, a prvi razred srednjih škola 9.505 učenika.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić izjavila je ranije Srni da će sa radom u punom kapacitetu početi i više od 18.000 zaposlenih u školama i da su, prema informacijama aktiva direktora, stvoreni svi uslovi da nastava može da počne u novoj školskoj godini.

Kada je riječ o nastavnom planu i programu, Stojičićeva je navela da je formirano novo ogledno odjeljenje - smjer sportska gimnazija u Gimnaziji Banjaluka.

Stojičićeva je istakla da bi kao fakultativan predmet trebalo da zaživi predmet Humanost i bezbjednost, proistekao iz programa realizacije mjera u borbi protiv nasilja u školama.

Ona je dodala da je u srednjim školama u planu procjena programa koji su definisani prije četiri godine, kao i njihova ocjena, dok su ostali predmeti po nastavnom planu i programu.

O interesovanju učenika za određene srednje škole, Stojičićeva je rekla da je najviše upisanih u srednje četvorogodišnje stručne škole, a da postoji određen procenat za zanimanje trećeg stepena, te da su u fokusu struke elektrotehnike, mašinstva i medicinska, što se ponavlja iz godine u godinu.

I ove školske godine lokalne i poslovne zajednice pružiće podršku za 15 deficitarnih zanimanja.

-Smatramo da će to biti podsticaj kao i do sada da nam zanimanja trećeg stepena i dalje budu u fokusu jer su neophodna za našu privredu - naglasila je Stojičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana