Sutra je Trnova Petka, ovo su običaji

Agencije
Sutra je Trnova Petka, ovo su običaji

Srpska pravoslavna crkva 8. avgusta slavi dan Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske, odnosno Trnove Petke.

Trnova Petka je zaštitnica žena, a svetiteljka je koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Mnoge blagodeti je činila pa se pred njenim moštima vjernici i dalje mole za pomoć i spas od bolesti kao i drugih životnih nevolja.

Kao ni Ognjena Marija i Blaga Marija, ni praznik Trnove Petke nije crveno slovo, ali se jako poštuje u našem narodu. Ovim praznikom prepodobne mučenice Paraskeve se završava mali ljetni "ciklus ženskih praznika".

Ko je Sveta Petka Rimska?

Rodom je iz Riuma, iz hrišćanske porodice i živjela je u drugom vijeku. Poslije smrti roditelja je razdijelila imanje i zamonašila se. Propovedala je zabranjenu Hristovu vjeru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima. Zbog toga je zatvarana, mučena i na kraju je posječena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti, kasnije su prenijete u Carigrad.

Svetu Petku Trnovu mnogi miješaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i koja se slavi 27. oktobra. Postoji više svetiteljki pod ovim imenom koje svi slavimo.

Na današnji dan, žene ne bi trebalo da mese, da kuvaju ili rade bilo koji drugi praznik kako ne bi navukle gnijev svetiteljke. Prema narodnom vjerovanju, taj dan se ne radi ništa da tokom godine ruke ne bi trnule.

Djevojke na dan Trnove Petke treba da beru cvijeće i njime okite kuću kako bi domom vladali sloga i mir. Djevojčice bi trebalo da oblače haljine kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Molitva Svetoj Petki Trnovoj:

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj i tebe moliti za spasenje duša naših.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana