Suša poništila obećavajući start: Pojedine voćke podbacile i do 50 odsto

Nezavisne
Suša poništila obećavajući start: Pojedine voćke podbacile i do 50 odsto

GRADIŠKA - Iako je početak godine bio obećavajući za voćare, posljednji toplotni talasi, odnosno suša i visoke temperature, uveliko su uticali na kvalitet jabuke, čiji plodovi se tek beru, te bi određene sorte mogle podbaciti do 50 odsto, žale se voćari.

Prema riječima voćara iz Srpske, čak ni navodnjavanje nije moglo spriječiti propadanje najkvalitetnijih sorti jabuka.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, za "Nezavisne novine" ističe da su učestale suše nanijele strahovito veliku štetu, pogotovo na jabukama.

"Jabuka će i pretrpjeti najveću štetu, a na sortama koje su ranije sazrele nije bilo velike štete i ogrebotina, no sada su nam zbog visokih temperatura nastradale najkvalitetnije sorte. Najkvalitetniji plodovi najviše opadaju, a računamo da će sigurno 30 odsto vrlo kvalitetne jabuke završiti u industriji, jer ne mogu da podnesu ovako visoke temperature. Sad je sve džaba, i navodnjavanje, i protivgradna mreža, i hemija koju smo koristili za učvršćivanje peteljke", ističe Dojčinović.

Računaju, kako kaže, da će na pojedinim sortama, kao što su ajdared, jonagold, odnosno jabuke koje imaju kraće peteljke, izgubiti i do 50 odsto roda u kvaliteti, te će one morati otići u industriju, gdje je jako niska cijena.

"Iako imamo sistem navodnjavanja, to ništa ne pomaže, ali je pomoglo da opstane biljka i da se pripremimo za narednu godinu. No, mi se već godinama pripremamo za narednu godinu, ali ona nikad ne dođe. Kad je u pitanju jabuka, cijene nisu nešto porasle, čak su i manje za deset feninga u odnosu na prošlu godinu, tako je bar zasad, u berbi. No, vidjećemo kako će ići kad se uskladišti u hladnjačama, jer nema stare jabuke, sve je prodato, što može da se odrazi da već u decembru skoče cijene", rekao je Dojčinović.

Dodaje da je i kruška rodila slabije, ali se ona ipak mogla odmah prodati i plasirati na tržište, tako da su oni koji su je imali zadovoljniji u odnosu na prethodne godine.

Navodi da se proizvođačka cijena kruške  kretala od 0,80 do jedne KM/kg.

Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, ističe da je jedna od voćarskih nedaća upravo suša.

"Poslije mraza i leda slijedi suša, onda imamo i vjetar, i to sve negativno utiče na nas voćare. Što se tiče voća, ono je dobro zaštićeno, međutim mi nemamo sistem navodnjavanja. Ali, i oni koji ga imaju, nisu dobro prošli ove godine, jer je jaka vlaga, sunce, te se plodovi kuvaju, tako da nije ni to rješenje. Haos je u voćarstvu, jonagold, kao sorta, nema uopšte boje, te opada, ajdared nema boje, a već je za berbu itd.", istakao je Vukota za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, sada se nadaju da će doći zahlađenje, a kako bi određene sorte dobile boju.

"Inače, na nama je da gledamo u nebo, kad počne da sijeva, grmi, duva, mi tada izađemo vani i budemo nijemi posmatrači, i gledamo šta će se desiti, a kad sve prođe, tada kažemo: Uh, dobro smo prošli!", kazao je Vukota.

Dodao je da su kruške uspjele pobjeći od toplotnog talasa, jer su prije dospjele i prije su ih ubrali.

Dojčinović je kazao da će uputiti resornom ministarstvu i Vladi RS zahtjev da se za kulture u agrarnom sektoru proglase elementarne nepogode, jer je, kako kaže, potrebno da se iznađe da poljoprivreda opstane i da krajnji potrošači ne plate taj ceh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana