Supruge sveštenika i imama zajedno u prevenciji nasilja nad ženama

Srna
Supruge sveštenika i imama zajedno u prevenciji nasilja nad ženama

MOSTAR - U Mostaru je danas održan okrugli sto "Crkve i vjerske zajednice o prevenciji nasilja nad ženama", na kojem su učestvovale supruge sveštenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i imama iz Muftijstva mostarskog.

Predavači su bili Milja Tupanjanin u ime Srpske pravoslavne crkve /SPC/, Lejla Mezit u ime Islamske zajednice, te profesor Davorka Topić Stipić i neuropsihijatar Behzad Hadžić.

Na okruglom stolu razgovarano je o prevenciji rodno zasnovanog nasilja iz perspektive religija, te o iskustvima u radu sa licima koja su preživjela rodno zasnovano nasilje iz perspektive zdravstvenih radnika.

Spoljni saradnik Populacionog fonda UN na ovom projektu Olivera Jovanović rekla je da je projekat pokrenut iz potrebe saradnje sa vjerskim zajednicima kada je riječ o prevenciji nasilja nad ženama, posebno jer se nasilje nad ženama često tumači suprotno od učenja religija, koje daju apolutno dostojanstvo ženi.

Ona je navela da su okrugli stolovi održani i u Tuzli, Ključu, Bijeljini, Gacku i Banjaluci u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Vjeroučiteljica Milja Tupanjanin govorila je o položaju žene u SPC na onovu Svetog pisma.

Ona je podsjetila da Novi zavjet otkriva da se Bog obraća ljudima, a ne muškarcima i ženama, te da je svako pozvan da ostvari svoje potencijale nesmetano.

"Samim tim što sam ja delegirana ispred svoje Crkve da govorim dovoljno pokazuje kakav odnos moja zajednica ima prema ženama", rekla je Tupanjaninova.

Ona je naglasila da SPC kroz brojne aktivnosti želi da svede na minimum slučajeve poput nasilja, te da radi na afirmaciji žena, a u prilog tome ide i podatak da su u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj vjeroučitelji većinom žene.

Profesor u Karađoz-begovoj medresi i koordinator za brak i porodicu u Muftijstvu mostarskom Lejla Mezit govorila je o prevenciji nasilja nad ženama i pogledu na nasilje iz ugla islama.

Ona je navela da postoje informacije da je u vrijeme pandemije došlo do porasta nasilja u porodici, te dodala da je saradnja vjerskih zajednica na ovom polju jako dobra jer imaju direktan kontakt sa vjernicima.

Mezitova je naglasila da su u petak sa molitve na području Muftijstva mostarskog poslate poruke da islam ne opravdava nasilje, te da se u porodici živi u miru i dogovoru.

Profesor Davorka Topić Stipić govorila je o prevenciji nasilja i pogleda na ženu, kao i o tome zašto i u 2021. godini treba govoriti o ovom vidu nasilja.

"Vjerske zajednice igraju značajnu ulogu u stvaranju opšte klime. Dobro je da smo se okupili da riješimo neke mitove, te izađemo sa preporukama šta bismo trebali činiti", rekla je Stipićeva.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

Okrugli sto, a kasnije i druženje supruga imama i sveštenika održano je u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana