Sumnja na opasnost od mina na 0,60 odsto teritorije

Srna
Sumnja na opasnost od mina na 0,60 odsto teritorije

BANjALUKA - Na području Republike Srpske od 1998. do kraja 2023. godine timovi za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) uklonili su i uništili 275.094 komada NUS-a i 14.313 mina, rečeno je u Sektoru za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite.

“Prema evidentiranim podacima u BiH poslije rata do danas je stradalo 1.781 lice, od kojih 624 smrtno, dok su prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH stradala 134 deminera, od kojih 53 smrtno”, naveli su u ovom sektoru povodom 4. aprila - Međunarodnog dana borbe protiv mina.

U 2023. godini na području BiH je registrovana jedna nesreća kod Doboja gdje je muškarac prikupljajući sekundarne sirovine aktivirao protivpješadijsku minu “prom jedan” i smrtno stradao, a utvrđeno je da je bio u prostoru obilježenom minskim znakovima za upozoravanje.

Procjena nivoa uticaja rizika za 1.421 ugroženu zajednicu pod uticajem mina, eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i kasetne municije u BiH pokazala je da se oko 500 odnosi na Republiku Srpsku.

“U ugroženim zajednicama u BiH ukupno žive 845.163 stanovnika, a kontaminirane mikrolokacije direktno utiču na bezbjednost 132.808 ljudi”, naveli su iz Sektora.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina u BiH /BH MAK/, procjenjuje se da trenutna veličina sumnjivo opasne površine na mine u BiH iznosi 838,29 kilometara kvadratnih ili 1,63 odsto u odnosu na ukupnu površinu, dok je u Republici Srpskoj veličina sumnjivo opasne površine 167,86 kilometara kvadratnih ili 0,60 odsto ukupne teritorije.

Sektor za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite vrši poslove deminiranja od 1998. godine i u svom sastavu trenutno ima 83 zaposlena, raspoređenih u šest deminerskih timova, četiri tima za uklanjanje i uništavanje NUS-a i jedan mašinski tim, a podršku deminerima daje POEK tim, sa dva akreditovana psa za otkrivanje eksploziva.

Osim poslova deminiranja i uklanjanja i uništavanja NUS-a, Sektor je nadležan i za poslove upozoravanje stanovništva na opasnost od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, te poslove obuke za protivminske aktivnosti.

U Sektoru za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite naveli su da će u toku ove godine biti izvršena revizija Strategije za protivminsko djelovanje u BiH 2018-2015 i već je izvjesno da će njome rok izvršenja biti produžen do 2027. godine, te napomenuli da će aktivno učestvovati u radnoj grupi za reviziju.

Iz Sektora su naveli da je sa radom započela radna grupa za izmjenu i dopunu Zakona o deminiranju u kojoj Republička uprava Civilne zaštite ima svog člana, kao akreditovana organizacija za provođenje protivminskih aktivnosti.

Generalna skupština UN 8. decembra 2005. godine proglasila je 4. april Međunarodnim danom borbe protiv mina kao podsjetnik globalnoj zajednici da mine, municija i neeksplodirana ubojita sredstva i dalje povređuju i ubijaju hiljade ljudi širom svijeta, uključujući i djecu.

Međunarodni dan borbe protiv mina, između ostalog, ima za cilj da podigne nivo svjesnosti o opasnosti od mina i da obilježi napredak koji je do sada postignut u nastojanjima da ih se potpuno iskorijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana