Studenti u Trebinju dobiće 90 stipendija

GS
Foto: TrebinjeLive

TREBINjE - Devedeset redovnih studenata iz Trebinja dobiće i u narednoj školskoj godini stipendije od Gradske uprave, za šta će ova lokalna zajednica izdvojiti oko 140.000 maraka, odnosno za deset školskih mjeseci po 13.950 maraka.

Stipendije će se kretati u rasponu od 120 do 300 maraka, a pravo na njih će ostvariti oni iz prvog ciklusa studija koji su upisani prvi put kao redovni studenti druge, treće, četvrte, pete ili šeste godine i imaju stalno mjesto boravka u Trebinju.

Prema konkursu koji je objavila Gradska uprava i koji će biti otvoren do kraja februara, prvih pet studenata na rang-listi će ostvariti stipendije u visini od po 300 maraka, dok će drugih pet sa liste imati po 250 maraka.

Narednih 20 će ostvariti stipendiju od 180 maraka, dok će 20 niže rangiranih primati po 140 maraka, a četrdesetoro njih će dobijati po 120 maraka.

Rangiranje na listi prvenstveno će zavisiti od prosjeka ocjena i primanja u domaćinstvima studenata, ali će se u obzir uzimati i neke druge specifične okolnosti, poput invaliditeta studenta ili smrti jednog ili oba roditelja.

Ukoliko prosjek mjesečnih primanja roditelja u posljednja tri mjeseca pred raspisivanje konkursa za dodjelu stipendija prelazi 2.200 KM, student nema pravo na stipendiju.

Osim potvrde o prosjeku ocjena i redovnom studiranju, studenti su dužni da podnesu i poreski račun nepokretnosti u kojima prebivaju i potvrdu iz CIPS-a te potvrde o primanjima roditelja ili eventualnoj nezaposlenosti ili penziji.

Pored ovih stipendija, dosadašnja praksa Gradske uprave je bila da se stipendiraju i oni studenti koji studiraju u Trebinju, bez obzira na to jesu li iz ovog grada ili drugih gradova BiH i regiona, a posebne stipendije dobijaju i trebinjski učenici koji žive na selu i oni bez roditelja, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana