Studenti FPN-a obilježili Dan primirja u Prvom svjetskom ratu (FOTO)

J.K.
Studenti FPN-a obilježili Dan primirja u Prvom svjetskom ratu (FOTO)

BANjALUKA - Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, danas je sa profesorima sa katedre za politikologiju i ostalim studentima na simboličan način obilježila Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Na ovaj način željeli su da pokažu da se sjećaju junačkih podviga njihovih predaka u Prvom svjetskom ratu, kao i žrtva koje su svoj život dali za slobodu Srbije. 

Studenti će do 11. novembra da nose Natalijinu ramondu na svojim predavanjima i na fakultetu, te se nadaju da će ova simbolična akcija da postane tradicija.

Student druge godine na ovom fakultetu Marko Đureinović za "Glas" kaže da su studenti svjesni važnosti obilježavanja ovakvih i sličnih događaja.

- Danas smo na fakultetu upriličili događaj povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, tako što smo dijelili bedževe Natalijine ramonde koja ima veliku simboliku. Kao što cvijet Natalijina ramonda može oživjeti, tako je vaskrsla i srpska država iz pepela Prvog svjetskog rata – kazao je Đureinović. 

Na ovaj podvig studenata, veoma su ponosi i njihovi profesori.

- Ponosni smo na naše studente i Studentsku organizaciju Fakulteta političkih nauka i podržavamo sve njihove aktivnosti, a naročito one koje njeguju kulturu pamćenja, kao što je bio ovaj današnji događaj – kazala je za "Glas" profesorica Nina Sajić.

 

U narednom periodu Studentska organizacija FPN-a, kako kaže, pripremila je niz događaja kao što je obilježavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i mnogih drugih, koje će Katedra za Polikologiju podržati.

Dan kapitulacije Njemačke u Prvom svjetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji, koji se proslavlja od 2012. godine.

Ovaj datum podsjeća na dan kada su 11. novembra 1918. godine u željezničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svetski rat. 

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde - ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvijet je u botanici poznat i kao cvijet feniks. 

Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana