Struka i roditelji saglasni: Neophodne izmjene u kalendaru obavezne imunizacije u Srpskoj

Milijana Latinović Radošević
Struka i roditelji saglasni: Neophodne izmjene u kalendaru obavezne imunizacije u Srpskoj

BANjALUKA - Vakcina protiv pneumokoka je prva koja bi trebalo da bude uvedena u kalendar obavezne imunizacije i u Srpskoj, čime bi se dobar dio upala pluća eliminisao, stav je struke, a po svemu sudeći i roditelja koji sve češće o svom trošku vakcinišu djecu kako bi izbjegli komplikacije koje sa sobom nosi ta bakterija.

Ljekari ističu da bakterija streptokoka pneumonije uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica pa čak i smrti kod male djece, starijih osoba i osoba sa oslabljenim imunitetom. Najugroženija su djeca do pet godina.

U Institutu za javno zdravstvo RS navode za “Glas Srpske” da zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske sagledavaju sve neophodne aktivnosti i prikupljaju podatke potrebne za uvođenje ove vakcine u obavezni kalendar imunizacije. 

Ljekar u Službi za epidemiologiju u Institutu Branka Subotić Radivojac je kazala da je, prema instrukciji za sprovođenje imunizacije i hemioprofilakse, vakcinacija u RS obavezna protiv hepatitisa B, tuberkuloze, difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, hemofilus influence tip B, morbila, rubeole i parotitisa, za djecu i omladinu određenog uzrasta.

- Vakcinacija se vrši i vakcinama protiv hepatitisa B, bjesnila, tetanusa, pneumokoka i meningokoka za lica izložena povećanim rizicima od obolijevanja od tih bolesti - istakla je Subotić Radivojac. 

Podsjetila je i da obavljaju vakcinaciju, kao preporuku, protiv gripa za lica određenog uzrasta i kliničkih indikacija, protiv pneumokoka i meningokoka za lica sa kliničkim indikacijama ili epidemiološkim indikacijama, kao i protiv humanog papiloma virusa (HPV) za osobe određenog uzrasta.

Subotić Radivojac ističe da lica, koja ne podliježu indikacijama navedenim u instrukciji, mogu u Institutu o sopstvenom trošku da budu vakcinisana protiv hepatitisa B, bjesnila, tetanusa, pneumokoka, meningokoga i humanog papiloma virusa. 

Osim toga, dodala je, vrši se i vakcinacija kod putnika u međunarodnom saobraćaju, vakcinom protiv žute groznice.

- Najveće interesovanje vlada za vakcinu protiv pneumokoka za dječiji uzrast, a roditelji se obično odlučuju za ovu vakcinu na osnovu preporuke pedijatra ili osoba iz bliskog okruženja. Najbolji pokazatelj interesa za ovom vakcinom jeste broj datih doza pa je tako u 2022. godini ukupno dato 129, u 2023. godini 231, a u prvih devet mjeseci 2024. godine 210 vakcina protiv pneumokoka - istakla je Subotić Radivojac, dodajući da je cijena jedne doze ove vakcine 170 KM. 

Banjalučanka Sandra K. kaže da joj je pedijatar savjetovao da oboje djece prime ovu vakcinu.

- Nismo se mogli izboriti sa upalama pluća, prvo sin pa kćerka i tako ukrug. Zdravlje nema cijenu, posebno kada je riječ o djeci, pozajmićete novac da platite i tu vakcinu, ali bi nam svima bilo mnogo lakše da ona postane dio obavezne imunizacije - kazala je ona.

Supspecijalista dječiji pulmolog Dejan Bokonjić rekao je za “Glas” da vakcina protiv pneumokoka prevenira plućne bolesti, invazivne meningitise, kao i sve druge bolesti koje izaziva bakterija pneumokok.

- Pneumonija je glavni razlog veoma čestih hospitalizacija djece, boravka na intenzivnoj njezi, a uzrok svega toga je pneumokok - upozorio je Bokonjić.

Naglašava da je svuda u Evropi pa i u regionu vakcina protiv pneumokoka u kalendaru obavezne imunizacije. 

- To je prijeko potrebna vakcina i kod nas i vjerujem da će doći prva na red kao nova vakcina koja će biti uvedena u kalendar obavezne vakcinacije - kazao je Bokonjić.

Pedijatar Branislav Lolić ističe da bi trebalo ozbiljno razmisliti o ideji da se ta vakcina uvrsti u kalendar obaveznih i kod nas.

- Prva vakcina koju bih uveo je vakcina protiv pneumokoka i dajem apsolutnu podršku ideji da se to uradi što prije - istakao je Lolić.

FBiH

Zavod za javno zdravstvo FBiH od iduće godine u kalendar obavezne imunizacije uvodi i vakcinu protiv pneumokoka. Prema planu imunizacije predviđeno je vakcinisanje djece sa dva i četiri mjeseca te u drugoj godini života. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana