Stručnjaci o značaju osnivanja laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Srpskoj

Anita Janković Rečević
Stručnjaci o značaju osnivanja laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Srpskoj

BANjALUKA - Leukemija je među najzastupljenijim malignim oboljenjima kod mališana, a osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Republici Srpskoj, odnosno formiranje registra dobrovoljnih davalaca koštane srži, skratiće mukotrpni put liječenja, jer će pacijenti u startu znati koja vrsta transplantacije im je potrebna i da li je neko iz njihove porodice odgovarajući donor.

Istakli su to sagovornici “Glasa Srpske” govoreći o značaju ovogodišnje, 14. po redu humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, čiji je cilj uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca koštane srži, odnosno osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan kaže za “Glas” da je opremanje nove savremene HLA laboratorije za testiranje uzoraka potencijalnih donora matičnih ćelija hematopoeze i pri transplantaciji solidnih organa važan korak u poboljšanju njihovih medicinskih kapaciteta i uopšteno cijelog sistema zdravstva.

- HLA tipizacija je od izuzetnog značaja za uspješnu transplantaciju, posebno matičnih ćelija hematopoeze, jer omogućava precizno određivanje podudarnosti između donora i pacijenta, smanjujući rizik od odbacivanja transplantata. Sa naprednim tehnologijama možemo stvoriti vlastiti registar donora matičnih ćelija i u narednom periodu priključiti se u svjetski registar - kazala je Guzijan i dodala da će se time eliminisati potreba za slanjem pacijenata u inostranstvo, što će smanjiti troškove i značajno povećati šanse za uspjeh pravovremenog liječenja.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Milan Berić kaže da bi ispunjenje zacrtanog cilja bio veliki pomak u sferi liječenja oboljelih mališana.

- Leukemija je procentualno najzastupljenije maligno oboljenje kod djece koja se sada na transplantaciju i analize koje tome prethode uglavnom upućuju u Beograd. Od velikog bi značaja bilo da u Srpskoj imamo bazu odakle bismo krenuli, da se ovdje može obaviti prvi korak ka transplantaciji - rekao je Berić.

Osim u Beograd, prema riječima direktorice Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković, mališani na transplantaciju nerijetko idu i u Italiju, Francusku, Njemačku, Tursku, Grčku...

 - Većina transplantacija kao i HLA tipizacija tkiva rađena je u Beogradu, ali za neke slučajeve beogradski ljekari u startu predlažu odlazak u inostranstvo. Osnivanjem HLA laboratorije u Srpskoj bar jednu važnu stvar mogli bi riješiti ovdje. Da odmah po uspostavljanju dijagnoze znaju da li pacijent može sam sebi biti davalac ili neko od njegovih srodnika. Mnogo brže će se znati koja vrsta transplantacije je potrebna djetetu i da li se može obaviti u Beogradu ili negdje drugo - rekla je Vučkovićeva i izrazila nadu da će se stvoriti uslovi da i Srpska u narednim godinama uđe u proces transplantacije.

Vučkovićeva je naglasila da su zahvaljujući humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” pokrenuti i riješeni brojni problemi dječijeg zdravlja, navodeći da osnivanje Fonda solidarnosti i Roditeljske kuće u Banjaluci to najbolje ilustruju.

Donatorsko veče u okviru ovogodišnje akcije biće održano 28. decembra.

Kapaciteti

Milan Berić kaže da je Roditeljska kuća u Banjaluci, u kojoj se smještaju porodice obolelih mališana iz cijele Srpske, nažalost popunjena već duži period.

- Svih sedam apartmana koje imamo je popunjeno. Nastojimo na sve moguće načine da olakšamo sve one teške trenutke kroz koje prolaze djeca i njihovi roditelji - rekao je Berić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana