Stotine rudara protestuju ispred Vlade FBiH, pale baklje, uzvikuju „lopovi, lopovi“

Srna, Agencije
Stotine rudara protestuju ispred Vlade FBiH, pale baklje, uzvikuju „lopovi, lopovi“

SARAJEVO - Radnici sedam rudnika u FBiH, koji posluju u okviru „Elektroprivrede BiH“, okupili su se ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim položajem, te između ostalog, zatražili ostavke odgovornih i povećanje plata.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavku direktora „Elektroprivrede BiH“ i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Uz zapaljene baklje, rudari koji su došli sa šljemovima na glavama i sa simbolima srpnja i čekića, nadležnima su uzvikivali „lopovi,lopovi“, te pozivali ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da izađe iz zgrade Vlade FBiH.

Na transparentima koje su ponijeli piše „Rano ste nas se odrekli“, „Nas nije sramota, a vas?“, „Mi smo za državu BiH, a vi“ i drugo.

Jutros su rudari sedam rudnika koncerna „Elektroprivrede BiH“ donijeli odluku i o prekidu proizvodnje i na taj način iskazuju protest protiv jednostranih odluka nadležnih, prenose federalni mediji.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić poručio je da rudari neće raditi ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi.

Iz ovog sindikata ranije su poručili da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Zatraženo je da predstavnik rudara Sinan Husić uđe u zgradu Vlade FBiH na pregovore, međutim to mu nije dopušteno.

Resorni ministar Nermin Džindić je izašao iz zgrade Vlade FBiH da se obrati prisutnima, ali su mu iz mase uzvikivali „lopove“ i zviždali Kako se od meteža i buke nije mogao obratiti prisutnima, ministar Džindić se povukao u zgradu Vlade FBiH. On se ispred zgrade Vlade, kako navodi Kliks pojavio sa jakim policijskim obezbjeđenje, odnosno pripadnicima specijalne policijske jedinice.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana