Stojičić:Predškolskim programom obuhvaćeno oko 70 odsto budućih prvačića

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je danas da je predškolskim programom u Srpskoj obuhvaćeno oko 70 odsto od ukupnog broja d‌jece koja će upisati prvi razred.

 

"Tromjesečnim programom obuhvaćeno je 3.650 d‌jece u godini pred polazak u školu, ako tome dodamo da je isti ili približan broj u vrtićima onda imamo podatak da je predškolskim programom obuhvaćeno oko 70 odsto od ukupnog broja d‌jece koja će upisati prvi razred", navela je Stojičićeva.

 

Stojičićeva, koja je danas posjetila Osnovnu školu "Stanko Rakita" u banjalučkom naselju Vrbanja, gd‌je su u Program za d‌jecu u godini pred polazak u školu uključena 32 d‌jeteta, rekla je novinarima da se ovaj program realizuje od 2011. godine i da se pokazao kao veoma dobar.

 

Ona je navela da su ovim programom obuhvaćena d‌jeca koja u septembru stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole, a nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i nisu pohađala cjeloviti razvojni program.

 

"Tu su d‌jeca koja u skladu sa željama i potrebama njihovih roditelja pohađaju nastavu koja je prilagođena d‌jeci tog uzrasta kako bi što spremnije krenuli u prvi razred osnovne škole", dodala je Stojičićeva.

 

Ona je naglasila da se za ovaj program izdvajaju značajna sredstva iz republičkog budžeta, te obezbjeđuje didaktički materijal, tako da roditelji nemaju troškova.

 

Stojičićeva je dodala da Program traje tri mjeseca, što je dovoljno za d‌jecu koja nisu boravila u vrtićima da se pripreme za iskorak u osnovno obrazovanje.

 

Ona je naglasila da današnjom posjetom Osnovnoj školi "Stanko Rakita" u banjalučkom naselju Vrbanja želi da d‌jeci poželi zdravlje i srećan polazak u školu u ovoj godini, kao i svoj d‌jeci u Srpskoj koja će upisati prvi razred.

 

Stojičićeva je rekla da će oko 10.000 d‌jece upisati narednu 2023/2024. školsku godinu.

 

Stojičićeva je rekla i da je elektronska platforma za upis d‌jece u prvi razred iskorištena oko 6.000 puta, te da upis traje do 31. marta, ističući da je to značajan iskorak za uštedu vremena.

 

Direktor Osnovne škole "Stanko Rakita" Darko Branković rekao je da su 32 buduća prvačića uključena u Program za d‌jecu u godini pred polazak u školu, koji se u ovoj školi organizuje dugi niz godina u saradnji sa resornim ministarstvom.

 

"I ove godine smo stvorili sve preduslove da taj program teče nesmetano, da bude kvalitetan i da će d‌jeca boraviti u čistim, urednim, zagrijanim prostorijama i da sa d‌jecom radi osoba sa višegodišnjem iskustvom", rekao je Branković.

 

Roditelji d‌jece u Osnovnoj školi "Stanko Rakita" zadovoljni su programom - majka Ana Radiša kaže da je njena d‌jevojčica zadovoljna, te da je starije dijete prošle godine pohađalo ovaj program.

 

"Ovaj program puno znači za nastavak školovanja", rekla je Radiša i dodala da je dijete upisala posredstvom elektronske platforme, koja je, kako je rekla, jednostavna i efikasna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana