Stojičić: Znanjem se boriti protiv opasnosti na internetu

Srna
Stojičić: Znanjem se boriti protiv opasnosti na internetu

BANjALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić ukazala je na potrebu da se u kontinuitetu vrši edukacija učenika o opasnostima koje vrebaju na internetu, jer se jedino na taj način mogu boriti sa tim izazovima.

Stojičićeva je izrazila zadovoljstvo što resorno ministarstvo sa tim ciljem već tri godine uspješno sprovodi takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola "Kako biti siguran na internetu".

"Danas smo nagrade uručili učenicima i nastavnicima pobjedničkih radova, ali smatram da su pobjednici svi koji su na ovom takmičenju učestvovali, jer su doprinijeli podizanju svijesti o sigurnom ponašanju učenika u virtuelnom svijetu", rekla je Stojičićeva novinarima nakon uručenja nagrada.

Ona je učesnicima savjetovala da radeći na radovima o temi zaštite ličnih podataka u okviru takmičenja iskustvo prenesu na vršnjake i razgovaraju o tome međusobno.

Mentor iz Osnovne škole "Šamac" Ninoslav Subotić, čija je učenica Tea Goranović osvojila prvu nagradu u kategoriji stariji osnovnoškolski uzrast, rekao je da su u nagrađenom videu predstavljene konkretne preporuke kako na bezbjedan način zaštiti podatke na internetu.

"Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da doprinesemo edukaciji, jer je to jedini način da se zaštitimo od neprilagođenih sadržaja na internetu", rekao je Subotić.

Učenik trećeg razreda Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika Jovana Tanacković, koja je osvojila prvu nagradu u kategoriji srednjoškolaca, rekla je da je cilj bio da spoji igru, druženje i učenje u jedan poster.

"Cilj nam je da ostavimo trag i poslije ovog takmičenja, jer je važno u što većem obimu širiti znanje i podizati svijest o značaju zaštite podataka na internetu", rekla je Tanackovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana