Kočićeva djela - vapaj za pravdom, jednakošću i dostojanstvom

Srna
Sa otvaranja manifestacije
Foto: A. ČAVIĆ | Sa otvaranja manifestacije

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić otvorila je danas u Banjaluci manifestaciju “Kočićev zbor” i istakla da su književna djela Petra Kočića bila vapaj za pravdom, jednakošću i dostojanstvom za svakog.

Stojičićeva je istakla da je “Kočićev zbor” prilika da se kroz različite, uvijek vrlo posjećene i važne umjetničke sadržaje javno i glasno čuje Kočićeva riječ, kao i riječ o Kočiću.

- Njegove riječi su nam podsjećanje da se sloboda ne podrazumijeva i nije privilegija, već je odgovornost prema sebi i drugima. Njegova djela nas podsjećaju na važnost da ostanemo budni, da se borimo za ono što je ispravno, da se usudimo da izražavamo svoje misli i da se ne pokoravamo nepravdi - rekla je Stojičićeva u obraćanju.

Petnaestogodišnja Kristina Lopatić sa Pala, dobitnik ovogodišnje nagrade “Zmijanjče” za pjesmu “Čuvajmo Republiku Srpsku”, rekla je da joj ova nagrada mnogo znači jer zna koliko vrijedi i čije ime nosi.

- Moja pjesma poručuje da treba da čuvamo našu otadžbinu, baš kao što je to činio i Petar Kočić - izjavila je Lopatićeva novinarima.

Gradonačelik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da Kočićevi dani treba da budu posvećeni cijelom narodu.

- Suština ove manifestacije nije da podsjetimo na datume njegovog rođenja i smrti, ili na ideje za koje se zalagao, nego i da nas njegova djela konstantno opominju i zovu da se hrabro borimo za slobodu, istinu i otadžbinu - rekao je Stanivuković.

Prije početka manifestacije, Stojičićeva, Stanivuković, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević položili su vijence na spomenik Petru Kočiću.

Manifestacija “Kočićev zbor” trajaće do nedjelje, 27. avgusta, a za večeras u 20.00 časova planirana je Svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, kada će biti uručena i “Kočićeva nagrada” književniku Đorđi Sladoju, jednom od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana