Stojičić: Kočićev zbor manifestacija koja čuva tradiciju

Agencije
Stojičić: Kočićev zbor manifestacija koja čuva tradiciju

Četvorodnevna manifestacija "Kočićev zbor" počela je juče u Beogradu, a svečana akademija, kada će biti dodijeljene nagrade, biće održana sutra, u Banjaluci.

U Banjaluci će danas biti položeni vijenci kod spomenika Petru Kočiću u parku ovog srpskog velikana, a u 12 časova će na platou ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske biti otvorena izložba "Stripovijetke" prema pričama Stefana Mitra Ljubiše. Svečano otvaranje 59. "Kočićevog zbora" i književne večeri planirano je u 19 časova u Parku Petar Kočić.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je gostujući u našem Jutarnjem programu da je ove godine organizacija Kočićevog zbora prešla u nadležnost Republike i da je organizacioni odbor ove manifestacije formiran od strane Vlade Republike Srpske.

- Vrlo ozbiljno smo pristupili organizaciji "Kočićevog zbora" i možemo reći da je sve spremno za početak ovog važnog događaja - rekla je Stojičićeva.

Ministarka je naglasila da književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" održano sinoć u okviru manifestacije "Kočićev dan u Beogradu". Položeni su i vijenci na spomenik i grob Petra Kočića u Aleji velikana.

- Poslali smo sjajnu poruku: Kočić je ostavio neizbrisiv trag i izlaskom iz tog traga možemo da izgubimo sebe - rekla je Stojičićeva.

Ona je naglasila da se odluke koje su donijele državne institucije moraju poštovati u smislu da je ovogodišnju organizaciju preuzelo Ministarstvo kulture Republike Srpske, čime ovaj događaj prerasta u manifestaciju od državnog značaja.

- Nadam se da će i u narednim godinama organizacija "Kočićevog zbora" biti u nadležnosti Vlade Srpske i da će iz godine u godinu biti sve bolja i bolja - ističe Stojičićeva.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je važno sjećati se lika i djela narodnog tribuna Petra Kočića, što se čini i njegovanjem manifestacije "Kočićev zbor".

Bjelošević je naglasio da je Udruženje književnika Republike Srpske decenijama uključeno u organizaciji "Kočićevog zbora".

- Ove godine, uz apsolutnu veliku aktivnost podružnice Udruženja književika iz Banjaluke napravljeno je dosta sadržaja koji najbolje reprezentuju lik i djelo Petra Kočića - naglasio je Bjelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana