Stojičić: Izgradnjom Nove osnovne škole do boljih uslova za rad i rezulata u obrazovanju

Srna
Stojičić: Izgradnjom Nove osnovne škole do boljih uslova za rad i rezulata u obrazovanju

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić danas je nakon ceremonije polaganja kamena temeljaca za novu osnovnu školu u Istočnom Novom Sarajevu izrazila uvjerenje da će izgradnjom ove škole biti stvoreni bolji uslovi za rad nastavnika i učenika, te da će ostvarivati zapažene rezultate u obrazovanju.

"Opština Istočno Novo Sarajevo i kompletno grad Istočno Sarajevo su lokalne zajednice koje su u izgradnji i postaju poželjno mjesto za život, a samim tim i potreba za izgradnjom ove škole ima svoju opravdanost", rekala je Stojičićeva i izrazila zadovoljstvo zbog početka gradnje nove osnovne škole.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je novinarima nakon polaganja kamena temeljca, da ukupna vrijednost projekta izgradnje nove osnovne škole iznosi 4.200.000 KM.

Katić je pojasnio da se navedeni iznos ne odnosi na izgradnju fiskulturne sale, opremanje objekta i vanjsko uređenje.

"Sredstva za prvu fazu projekta u potpunosti obezbjeđuje Vlada Republike Srpske. Želim da se zahvalim predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću, ministru prosvjete i kulture Željki Stojičić što su stali iza nas u vezi ovog projekta koji je danas krenuo sa realizacijom", rekao je Katić.

Katić je naglasio da je početak gradnje ove osnovne škole bitan trenutak za opštinu.

On je istakao da je Osnovna škola /OŠ/ "Sveti Sava" planirana za 650 učenika, te da je tri puta dograđivana, a sada je tu, kako kaže, više od 1.200 učenika.

"Ova škola od 650 novih učenika će jednim dijelom da rastereti OŠ žSveti Savaž. Ono što nas očekuje početkom godine je projektna dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za vanjsko uređenje i unutrašnje opremanje škole. Sljedeće godine nas očekuje nastavak projekta i izgradnja fiskulturne sale", rekao je Katić.

Onje naglasio da se u toj opštini realizuju brojni projekti ali da je najbitnije da se grade objekti u sferi obrazovanja.

"Dosta projekata se realizuje u vezi saobraćajne i kanalizacione infrastrukture, ali najbitnijje je da gradimo objekte u sferi obrazovanja, od najnižeg do visokog, u šta se ulaže više od 30 miliona KM. Mislim da treba da budemo ponosni na to", zaključio je Katić.

Duško Marković, predstavnik građevinske firme "Radis" iz Istočnog Sarajeva, koja je izvođač radova, istakao je da se nova škola gradi na površini od 3.300 kvadrata, a predviđeni rok za izgradnju je deset mjeseci.

"Mi ćemo se truditi da ispoštujemo taj rok", istakao je Marković.

U Istočnom Novom Sarajevu danas su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić položili kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole u ovoj lokalnoj zajednici.

Škola kapaciteta 650 đaka biće izgrađena u Ulici 9. januara u obuhvatu regulacionog plana "Centar tri".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana