Stižu vakcine i pacijenti

D. K.
Stižu vakcine i pacijenti

Banjaluka - Većini domova u banjalučkoj regiji distribuisane su besplatne vakcine protiv sezonskog gripa, dok će do kraja sedmice biti dostavljene i ostalim zdravstvenim ustanovama u RS, poručili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Podsjećaju da je za ovu sezonu nabavljeno 15.000 besplatnih doza namijenjenih za posebne kategorije, dok će komercijalna vakcina koštati 18 maraka. U Domu zdravlja Bijeljina kažu da su lani vakcine koštale 22 marke, a ove godine su 20 KM.

- Svake godine u prosjeku vakcinišemo 2.000 ljudi, pa smo obezbijedili 1.500 komercijalnih i 1.000 doza za kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja - rekao je zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina Srđan Mijatović.

Vakcinacija bi danas trebalo da počne u fočanskom Domu zdravlja, a pacijenti koji žele da kupe vakcinu moraće da izdvoje 18 maraka. I u prijedorskom Domu zdravlja danas treba početi vakcinacija, i to prvo za pacijente koji imaju pravo na besplatne doze.

U srbačkom Domu zdravlja kažu da vakcinisanje građana u ovoj ustanovi počinje 22. oktobra, a komercijalna vakcina će koštati 22 marke. Glavna sestra Darija Rauš je naglasila da se već sada javljaju mnogi zainteresovani pacijenti, naročito stariji.

U gradiškom Domu zdravlja, gdje vakcinacija počinje 26. oktobra, ističu da je obezbijeđeno oko 600 doza besplatnih vakcina. V.d. direktora ove ustanove Milan Švraka kaže da će vakcinacija biti obavljana i na terenskim punktovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana