STIGLO UPOZORENjE: Zaštitite imovinu prije odmora!

N.T.
STIGLO UPOZORENjE: Zaštitite imovinu prije odmora!

BANjALUKA – Banjalučka policija upozorava građane da tokom ljetnih odmora obrate više pažnje na zaštitu imovine kako ne bi postali meta lopova.

Policijska uprava Banjaluka, apeluje na građane da se ponašaju odgovorno, preduzmu preventivne mjere  zaštite svoje imovine, te da u slučaju uočavanja sumnjivih dešavanja, kretanja nepoznatih lica, posebno oko objekata čiji su vlasnici odsutni, pozovu besplatan broj 122 ili uočeno prijave najbližoj policijskoj stanici, a poziv može biti i anoniman. 

- Da bi zaštitili svoju imovinu, tokom odlaska na godišnje odmore, građanima savjetujemo da uvijek zaključavaju ulazna vrata i da zatvaraju prozore ili balkonska vrata, bez obzira na to koliko su odsutni iz doma. Takođe,  da u skladu sa mogućnostima, osim  glavne brave na ulaznim vratima, ugrade i dodatnu, odnosno pomoćnu bravu, kao i tehničke sisteme zaštite, osvjetljenje objekata sa senzorima pokreta, alarme, video nadzore i slično- stoji u saopštenju.

Savjetuju da za vrijeme dužeg odmora građani ne ostavljaju novac, nakit i druge dragocjenosti, već to ponesu sa sobom ili povjere na čuvanje.

- Takođe, savjetujemo da na društvenim mrežama ne objavljuju fotografije niti slične informacije, koje potvrđuju da su trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno da su na godišnjem odmoru. Ključeve ne treba ostavljati ispod otirača ili u predmetima koji se nalaze ispred vrata, a savetujmo da oni koji odlaze od kuće zamole komšije ili rodbinu, da vrše obilazak njihovih stanova i kuća –rekli su u policiji.

Napomenuli su da PU Banjaluka planski i kontinuirano preduzima preventivne mjere u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela teška krađa i krađa.

- Statistički pokazatelji govore da su akcije uspješne. U prvih šest mjeseci ove godine evidentirana je  62 teška krađa što je manje za 61,7 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, kada su evidentirana 162 pomenuta krivična djela. Krivičnih djela krađa je u istom periodu manje za 7,7 odsto i u toku prvih šest mjeseci evidentirana su ta 84 krivična djela – stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana