Stevanović: Srbi 30 godina kasnije svoji na svome

Srna
Foto: srna

BIJELjINA- Srbi u Bijeljin danas su svoji na svome - u svom gradu i Republici Srpskoj, na koju su ponosni, koja je vječna tvorevina i ostaće vjekovna država srpskog naroda sa ovih prostora, poručio je predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović povodom obilježavanja Dana odbrane grada.

Stevanović je podsjetio da su 31. marta 1992. godine jake snage neprijatelja imale zadatak da Bijeljinu stave pod kontrolu i preuzmu vlast. "Prvu bombu u Bijeljini bacio je musliman, a prva žrtva bio je srpski kapetan Risto Stevanović.

Bijeljina je bila strateški najvažniji grad i mi nismo imali važniji zadatak nego da ga stavimo pod našu kontrolu. Mi smo narodu Banjaluke i Knina bili jedina veza sa Srbijom", izjavio je Stevanović novinarima prije polaganja vijenaca kod centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Stevanović je ukazao da je u Bijeljini utočište našao veliki broj ljudi koji nije mogao da ostane na svojim ognjištima u gradovima koji su bili pod kontrolom muslimanskih snaga, iz kojih su odvođeni u logore i ubijani bez bilo kakve odgovornosti.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je Dan odbrane Bijeljine važan u istoriji ovog grada i Republike Srpske, jer je to datum kada je narod Semberije bio primoran da brani svoja ognjišta.

"Rat su nam nametnuli - niko ga ovdje nije želio. U tim teškim okolnostima pokazali smo da samo ujedinjeni, zajedništvom i okupljeni možemo da prevladamo i najteže prepreke. Nama mlađima treba da bude za nauk da je jedinstvo srpskog naroda neophodno", izjavio je Đurđević.

Đurđević je ukazao da su svi oni koji su tada bili protiv srpskog naroda to i danas, te da je potrebna borba, samo nekim drugim metodama - pameću, ispravnom politikom, jedinstvom i zajedništvom.

"Samo na takav način sačuvaćemo našu Republiku Srpsku. Ne smije proći nijedan dan da se ne sjetimo svih onih koji su dali živote za našu Republiku, ne samo na važne praznike, nego da ih u ostalim danima pomenemo i poštujemo njihovu žrtvu. Treba da živimo onako kako bi oni bili ponosni na nas", poručio je Đurđević.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić rekao je da je ovo veliki dan za ovaj grad, kada je srpski narod odbranjen i hrabro zakoračio u borbu da sačuva svoje tekovine i zemlju u kojoj je rođen. Cvijetin Nikić, koji je 1992. godine bio odbornik u Skupštini opštini Bijeljina, podsjetio je da je današnji dan obavezuje na sjećanje na ta vremena.

"Obilježavajući ovakve datume trebamo istaći svijest o nužnosti mira kao osnovne pretpostavke da radom i stvaranjem pravimo preduslove za budućnost generacija koje dolaze. Pozivam sve političke aktere u BiH da 30 godina iskustva i saznanja iskoristimo na najbolji mogući način", rekao je Nikić.

Vijence i cvijeće kod centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Bijeljini položili su, između ostalih, predstavnici boračkih organizacija, Policijske uprave Bijeljina, Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih Snaga BiH, političkih partija. Prethodno je u Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini služen pomen, a nakon polaganja vijenaca delegacije su posjetile i Spomen-sobu u okviru gradskog Muzeja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana