Narod “ljetuje” u dvorištima!

Danijela Bajić
Narod “ljetuje” u dvorištima!

BANjALUKA - Visoke temperature i paprene cijene ljetovanja natjerale su građane Republike Srpske da spas od vrućina pronađu u hladovini svojih dvorišta, gdje postavljaju montažne bazene, koji su već rasprodati u pojedinim prodavnicama.

Prodavci širom Srpske kažu da ovih dana nisu stigli da iz skladišta iznesu bazena koliko ih kupci traže te da u ponudi imaju male količine, uglavnom dječijih, dok onih većih, uprkos vrtoglavim cijenama, uopšte nema.

U tržnom centru “Fis” u Banjaluci kažu da su na početku sezone na stanju imali dosta bazena, koje su brzo rasprodali.

- Montažnih bazena već neko vrijeme nemamo. Trenutno su nam ostali manji, koji koštaju stotinak maraka. U ponudi smo imali bazene i od 2.000 maraka, koji su za kratko vrijeme rasprodati - kazala je trgovkinja Mirjana Marić.

Dodala je da kupci stalno dolaze i traže bazene, ali da ih ove godine više neće ni nabavljati.

U radnjama “Metaleksa” kažu da je ova godina rekordna, kad je riječ o potražnji za montažnim bazenima.

- Najtraženiji su bazeni od oko 500 maraka, iako nije manjkalo ni kupaca za veće. Prethodnih dana smo prodali dva velika bazena vrijednosti oko 1.900 maraka - rekla je radnica u jednoj od njihovih radnji Zorica Boloban.

Prema njenim riječima, prodaja bazena ide mnogo bolje nego prethodnih godina.

Isto kažu i u bijeljinskoj radnji “Trimaks”.

- Trenutno više prodajemo manje, dječije bazene, ali svakako ima i mušterija za velike bazene, kao i opremu koja ide uz njih - kazali su u “Trimaksu”.

Dodali su da najskuplji bazen u njihovoj ponudi košta 1.300 maraka, za koji takođe vlada interesovanje.

Da je velika potražnja za bazenima drugu godinu zaredom tvrde i u prodavnicama “Centruma” i ističu da se najviše traže “Intedž” bazeni s metalnom konstrukcijom.

- Bazeni su ove godine zaista traženi. Ima dana da u jednoj smjeni prodamo i po deset bazena - kazala je trgovkinja u Banjaluci Tanja Ćurlić.

Banjalučanka Marija Bajić istakla je da je kupila montažni bazen za koji je izdvojila oko 1.000 maraka, jer su, kako kaže, temperature nepodnošljive i jedini spas vidi u vodi. S obzirom na to da ovo ljeto neće putovati na more zbog visokih troškova, investicija u bazen je kaže pun pogodak.

- Dugo sam tražila bazen, na početku su bili poskupi. Međutim, sada kada su trgovci malo spustili cijene, bazena gotovo da nema na stanju. Bili smo u nekoliko radnji u kojima ih prodaju i nigdje nema onih većih, u kojima se može kupati više osoba. Jedva smo na kraju ovaj našli - rekla je Bajićeva.

Uvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezovanje BiH, za šest mjeseci ove godine uvezeni su bazeni i prateća oprema u vrijednosti od 2,96 miliona KM. Ako je suditi na osnovu njihovih podataka, najviše robe ove vrste stiglo je iz Kine i to u vrijednosti od 2,77 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana