Stanivuković: Danas smo svi Jablani i Luje

Miloš Vasiljević
Stanivuković: Danas smo svi Jablani i Luje

BANjALUKA – Jutros mi na litiji jedan đed reče: svi smo mi Luje i svi smo mi Jablani. Shvatio sam njegovu poruku. Kao što je mali Lujo hranio i čuvao svog Jablana, najbolje što je mogao tako i mi moramo njegovati i čuvati našu Srpsku, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je dodao da samo tako Republika Srpska može izrasti u ponositog Jablana, sposobnog da se odbrani od svih svjetskih moćnika.

Stanivuković je kao domaćin 58. Kočićevog zbora, zdravicom otvorio treći dan zborovanja, nazvan Dan otadžbine.

– Jesmo li Petre dostojni tebe, nek svako pita samog sebe – rekao je Stanivuković u zdravici u stihovima i pozvao narod da čuva i njeguje Republiku Srpsku.

 - Ovo je 58. put od kada praznujemo lik i djelo Petra Kočića, tu je sa nama i princ Filip Karađorđević sa svojim porodicom, svi naši sugrađani i dijaspora. Bila je liturgiju, pričest i litija sve kako tradicija nalaže. Ako se samo sjetimo, njegova vanvremenska djela puno nam govori. Možemo reći da smo danas svi Jablan i Lujo. Ne smijemo zaboraviti da je Lujo hranio svoga Jablana da pobjedi kao seoski bik carskog. Ako budemo hranili svoju otadžbinu naša Republika Srpska možemo biti kao Jablan koji se suprostavio većim i snažnijih silama čuvaju svoje ognjište - rekao je Stanivukuković.

Dodaje da je razgovarao sa sveštenikom i narodom šta je još potrebno uraditi idućih godina, jer kako kaže , kako budemo gledali na prošlost i naše svjetionike, tako determinišemo budućnost.

- Moraćemo pronaći jedinstveno zborište, jer ovo nije gradska zemlja, gdje će Kočićev zbor biti u budućnosti. Imamo plan da naredne godine napravimo zborište koje će imati sve puteve, čitavu postavku i arenu ne samo kada je borba bikova da svjedoči o veličini Kočića - rekao je Stanivukuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana