Šta su zvaničnici Srpske poručili novinarima povodom Međunarodnog dana slobode medija

Srna
Šta su zvaničnici Srpske poručili novinarima povodom Međunarodnog dana slobode medija

BANjALUKA – Treći maj u svijetu obilježava se kao Dan slobode medija s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Cilj obilježavanja jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih osnovnih načela.

-Republika Srpska, kao demokratsko društvo, stvorila je uslove za rad svih medija cijeneći važnosti slobode izražavanja, ulogu i značaj medija, kao i pravovremeno informisanje javnosti u savremenom svijetu - istakao je predsjednik Srpske Milorad Dodik u čestitki povodom Međunarodnog dana slobode medija, 3. maja.

Dodik je čestitao Međunarodni dan slobode medijima novinarima, udruženjima novinara i zaposlenima u sredstvima javnog informisanja u Republici Srpskoj, istakavši da su za prosperitet kompletnog društva veoma bitni odgovoran odnos prema medijskoj zajednici, te poštovanje načela i vrijednosti slobode medija.

On je zahvalio svim medijskim radnicima koji prate aktuelna dešavanja, te pružaju, objektivne i pouzdane informacije, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

-Institucije Srpske će nastaviti u potpunosti podržavati profesionalne medije kako bi im se obezbijedio bolji položaj i povoljniji uslovi rada. Čestitam vam ovaj dan, uz želju za mnogo uspjeha na profesionalnom i ličnom planu - navodi se u čestitki.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je svim novinarima, redakcijama, urednicima i Udruženju novinara Republike Srpske 3. maj - Međunarodni dan slobode medija poručivši da će Vlada Srpske nastaviti da njeguje otvoren i partnerski odnos sa medijima, pružajući podršku slobodi izražavanja koja je presudna za svako demokratsko društvo.

Višković je istakao da mediji, kao ogledalo društva i slika javnosti, ali i pokretač društvenih promjena, imaju veliku odgovornost i obavezu tačnog, objektivnog i nepristrasnog informisanja građana.

-U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, povodom 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, upućujem vam iskrene čestitke, sa željom da nastavite da profesionalno i objektivno izvještavate javnost o najvažnijim pitanjima iz naše društvene stvarnosti. Slobodni, nezavisni i profesionalni mediji važan su faktor svakog društva, a novinarska profesija jedan je od glavnih stubova razvoja demokratije -navodi se u čestitki premijera Viškovića.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je ponosan na činjenicu da Republika Srpska i njene najviše institucije u potpunosti poštuju slobodu i nezavisnost medija, zagarantovane zakonom i Ustavom.

Stevandić je čestitao novinarima, udruženjima novinara i svim zaposlenima u sredstvima javnog informisanja u Republici Srpskoj 3. maj – Međunarodni dan slobode medija.

-Slobodni i objektivni mediji, posvećeni istini i pravdi, tačnom i pravovremenom informisanju javnosti o svim važnim događajima jedan su od najvažniji stubova svakog demokratskog društva - poručio je Stevandić u čestitki.

On je naglasio da je Narodna skupština Srpske uvijek otvorena za saradnju sa medijima, podržavajući profesionalno i objektivno novinarstvo, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

-Zahvalni smo predstavnicima medija zbog doprinosa na jačanju vladavine prava i parlamentarizma, te promociji kulture dijaloga i zaštite ljudskih prava u Srpskoj. Želim vam mnogo uspjeha u radu i da, u službi istinitog informisanja javnosti, sačuvate slobodu i objektivnost - naveo je Stevandić u čestitki.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je novinarima i svim zaposlenima u medijima u Republici Srpskoj i BiH Međunarodni dan slobode medija, 3. maj, istakavši veoma važnu ulogu medijske zajednice u izgradnji svakog demokratskog i slobodnog društva.

Cvijanovićeva je istakla da medijska zajednica istovremeno ima i veliku odgovornost u plasiranju tačne, provjerene i pravovremene informacije, zasnovane na činjenicama i kredibilnim izvorima.

U ostvarivanju tako važne društvene funkcije, Cvijanovićeva je navela da je zadatak medijskih radnika da profesionalno obavljaju svoj posao u najboljem interesu javnosti i građana, a društva u cjelini da unapređuje ambijent i stvara klimu za njihov nesmetan rad i omogući što viši stepen medijskih sloboda.

-Uz iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana slobode medija, želim vam bolji materijalni, profesionalni i ukupni društveni položaj i srdačno vas pozdravljam -  navodi se čestitki srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana