Šta su pokazala istraživanja o Trgovskoj gori

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Rezultati prvog seta istraživanja na području Novog Grada s ciljem definisanja uticaja skladištenja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, pokazuju nivo prirodne radioaktivnosti, istaknuto je danas u Banjaluci na prezentaciji ovih istraživanja.

Jelena Marinković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske istakla je da su takvi rezultati očekivani i da će pomoći u slučaju najgoreg scenarija, a to je da Hrvatska počne odlaganje otpada na ovoj lokaciji.

"Uspostavljanjem strateškog monitoringa životne sredine prije nego što se pusti u funkciju dobićemo snimak nultog stanja životne sredine u Novom Gradu. Znaćemo kakva je situacija prirodne i vještačke radioaktivnosti na toj teritoriji tako da možemo prepoznati ukoliko zaista dođe do kontaminacije sa strane Trgovske gore", rekla je Marinkovićeva novinarima.

Ona je navela da su od oktobra prošle godine rađena mjerenja radioaktivnosti na uzorcima iz životne sredine, odnosno na uzorcima vode iz Une, vode za piće, tla, hrane, te analize atmosferskih padavina.

Zamjenik direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja Cvjetko Sandić rekao je da prvi preliminarni podaci do kojih su došli pokazuju da nisu baš tačne tvrdnje kolega iz Hrvatske koji su u svojim studijama naveli da karbonske naslage koje izgrađuju teren oko Novog Grada i Trgovske gore spadaju u hidrogeološke izolatore, što znači da ne propuštaju podzemnu vodu.

"Pretpostavka je da će se u slučaju nekog akcidenta sva ta štetna materija transportovati kroz podzemne tokove. Preliminarna naša istraživanja govore da imamo određena procjeđivanja ali u ovom trenutku ne možemo argumentovano to da tvrdimo i radićemo dodatna istražna bušenja i mjerenja što će biti dobra podloga da to bude naš kontraargument da nije sve tako homogeno, već naprotiv heterogeno", rekao je Sandić.

On je dodao da su prema mišljenjima struke površna istraživanja koja su rađena u Hrvatskoj, odnosno da ne sagledavaju sav sastav geološkog terena sa različitih aspekata, jer je područje sklono i seizmotektonskoj aktivnosti, klizištima...

"Sve su to argumenti koje geološka struka treba da sabere i ponudi kao nešto što je protiv, a pravnici na kraju da odbrane", istakao je Sandić.

On vjeruje da će konačna geološka istraživanja biti završena do kraja godine.

Prvi set istraživanja uradili su Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Republički zavod za geološka istraživanja, a započeta su 2. oktobra prošle godine na području opštine Novi Grad.

Početna lokacija istraživanja je naselje Mlakve, jer je to najbliža lokacija Trgovskoj gori sa strane granice BiH.

Vlada Republike Srpske je u budžetu za prošlu godinu izdvojila milion KM za finansiranje istraživanja.

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, samo nekoliko stotina metara vazdušne linije od zaštićenog područja Parka prirode "Una", dovelo bi u pitanje opstanak 250.000 ljudi koji žive u 13 opština u slivu rijeke Une.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana