Šta se ne smije raditi na Preobraženje

GS
Šta se ne smije raditi na Preobraženje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici u ponedjeljak, 19. avgusta, obilježavaju Preobraženje Gospodnje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, dan koji je u crkvenom kalendaru obilježen crvenim slovom.

Preobraženje je praznik posvećen trenutku kada se Hristova božanska priroda prvi put učinila vidljivom na gori Tavor pred apostolima.

Običaj je da se na ovaj praznik, koji pada u vrijeme Gospojinskog posta, u crkvi osvešta grožđe i dijeli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. Veliki broj vjernika neće čak ni da okusi grožđe prije 19. avgusta, jer se tek poslije Preobraženja ono "preobrati" u zrelo.

Pored ovog najrasprostranjenijeg, Preobraženje, prelomni dan u kome se i priroda i ljudi preobražavaju, prati još čitav niz različitih vjerovanja i običaja.

Tako je na primjer ustaljeno vjerovanje da na današnji dan ne treba spavati niti plakati, jer će takav biti tokom cijele godine - plačljiv i pospan. Takođe, ne valja ni ići u kafanu - da vam to ne bi prešlo u naviku, pa da ne postanete raspikuće.

U nekim krajevima Srbije majke maloj djeci prišivaju parice na odjeću da bi ih zaštitile od demona, a ponegdje je običaj i da se beru lješnici i čuvaju tokom cijele godine kako bi poslužili kao lijek kada nekog zaboli uvo.

Postojao je i običaj da djevojke i žene tog dana odrade od svakog ženskog posla pomalo, kako bi cijele naredne godine bile vrijedne.

Inače, smatra se da nakon Preobraženja više nema tropskih vrućina do naredne godine, piše Blic.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana