Srpski jezik se vratio u škole nakon tri decenije

GS
Foto: RTRS

GLAMOČ - Početak ove školske godine sa posebnom radošću dočekali su učenici srpske nacionalnosti u Glamoču, jer im je, napokon, omogućeno da mogu da uče srpski jezik i izučavaju nacionalnu grupu predmeta po nastavnom planu i programu Republike Srpske.

Borba glamočkih Srba, uglavnom povratnika, za jedno od osnovnih ustavnih prava njihove djece, koje im je zagarantovano i Dejtonskim mirovnim sporazumom, trajala je bezmalo tri decenije.

Glamoč, inače, pripada Kantonu 10, to jest Livanjskom kantonu i to je jedna od četiri lokalne zajednice u Federaciji BiH s većinskim srpskim stanovništvom.

Roditelji srpskih školaraca zahvalni su aktuelnoj kantonalnoj vlasti koja je, za razliku od svih prethodnih, ispoštovala prava Srba i omogućila srpskoj djeci da uče maternji jezik i pišu ćirilicom. To je, kažu, nešto što srpske povratnike ohrabruje i budi nadu u bolje sutra. Njihovo razmišljanje zastupa i delegat u Domu naroda Federacije BiH Goran Broćeta. On smatra da je uvođenje srpskog jezika u škole u Glamoču istorijski trenutak za srpski narod koji živi na tom području.

- Istorijski je što se tiče izučavanja srpskog jezika, ali isto tako i opstanka Srba na svojim vjekovnim ognjištima. Ako nemate sve ono osnovno što vam po ustavu pripada, kao preduslov da biste mogli egzistirati, vi se jednostavno gubite. Jezik svakog naroda je najdublji korijen bivstvovanja tog naroda na određenom prostoru, pa tako i našeg naroda u Glamoču - rekao je Broćeta za „Politiku”.

Zbog sebičnih stavova i načina razmišljanja bivših hrvatskih političara u Kantonu 10 srpska djeca su ispaštala. Prilikom upisa u školu svako srpsko dijete moralo je da se izjasni hoće li učiti hrvatski ili bosanski jezik. U većinski srpskim opštinama Drvar i Grahovo, koje kao i Glamoč pripadaju Kantonu 10, srpska djeca se još od 2003. godine obrazuju po nastavnom planu i programu Republike Srpske.

To pravo, nažalost, ni danas nemaju i srpski školarci koji žive u opštini Bosanski Petrovac u Unsko-sanskom kantonu. Iz tog razloga većina njih „zaobilazi” školu koja im je „pred vratima” i školuju se u Srpskoj udaljenoj desetak kilometara.

Prije rata u Glamoču je živjelo 12.500 stanovnika, od kojih je bilo 10.000 Srba. Prema rezultatima popisa 2013. godine, u toj lokalnoj zajednici evidentirano je 4.200 stanovnika, među kojima je bilo 43,5 odsto Srba, uglavnom povratnika, javlja Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana