Srpska se zadužuje radi modernizacije vodnih i sanitarnih usluga

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Narodna skupština Republike Srpske bi, u skladu sa Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja Srpske kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj po Projektu modernizacije vodnih i sanitarnih usluga, trebalo da prihvati zaduženje Republike Srpske do 26,5 miliona evra, što je oko 51,45 odsto ukupnog iznosa zaduženja za BiH koje iznosi 51,5 miliona evra.

Predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske Snježana Rudić je obrazlažući ovu odluku u Narodnoj skupštini precizirala da su razlozi za njeno donošenje sadržani u potrebi prihvatanja zaduženja radi realizacije projekata modernizacije vodnih i sanitarnih usluga.

Ona je dodala da je cilj Projekta jačanje institucionalnih kapaciteta u Republici Srpskoj i poboljšanje pružanja, unapređenja dostupnosti i efikasnosti usluga vodosnabdijevanja i sanitacije u jedinicama lokalne samouprave koje učestvuju u realizaciji ovog projekta.

Rudićeva je napomenula da se zajam Srpskoj odobrava prema uslovima, da je rok otplate 32 godine, dok je period odgode plaćanja sedam godina i uračunat je u rok otplate.

"Kamatna stopa je referentna stopa uvećana za varijabilnu maržu, pristupna taksa je 0,25 odsto iznosa zajma, komisiona provizija je 0,25 odsto godišnje na nepovučeni iznos zajma, a otplata glavnice je polugodišnje - 15. maja i 15. novembra, dok je valuta plaćanja evro", navela je Rudićeva i dodala da se ovo zaduženje provodi u skladu sa kvalitativnim i kvantitativnim ograničenjima utvrđenim Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama.

U obrazloženju ove odluke, koja je razmotrena u narodnoj skupštini Srpske, navedeno je da su pokazatelji stanja duga takvi da javni dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju, na dan 30. septembra 2021. godine iznosi 5.014,9 miliona KM ili 42,2 odsto procijenjenog BDP-a za 2021, a ukupan dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju, na dan 30. septembar 2021. godine iznosi 6.093,7 miliona KM ili 51,2 odsto procijenjenog BDP-a za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana